Regeringsförslag sågas


Riksdagen har i all sin visdom(?) beslutat att arbetslösa ska avlämna en månatlig aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. Detta har orsakat en sådan ökad arbetsmängd att den statliga myndigheten inte har den minsta möjlighet att utföra vad som ålagts dem. Det var ju meningen att de arbetslösas handläggare skulle följa upp aktivitetsrapporten tillsammans med den arbetssökande.

Men då de enskilda handläggarna har ansvar för så många arbetssökande  har inte detta fungerat i praktiken. Mikael Sjöberg, den nyligen utsedde generaldirektören för Arbetsförmedlingen valde då att förändra rutinerna. Han sade i SVT den 20 mars att …

Det är alltså korrekt att vi har medarbetare som har mer arbetsuppgifter än vad de har arbetstid.

Regeringen utreder nu möjligheten att ålägga de arbetssökande att skriva aktivitetsrapport varannan vecka. Det skulle ju kraftigt öka arbetsbördan på Arbetsförmedlingen. Det skulle förmodligen endast innebära att arbetslösa tvingas producera en rapport som ingen kommer att läsa annat än i undantagsfall.

Men då rapporterna ändå kommer att registreras elektroniskt hos myndigheten kommer de att tjäna till att pressa de arbetslösa ytterligare. Att ej lämna in en rapport riskerar att leda till disciplinära åtgärder i form av minskad ersättning. Kvaliteten i den inlämnade rapporten kommer inte att bedömas, den kommer knappast att bedömas mot den handlingsplan som ska upprättas.

Arbetsförmedlingen bedömer att arbetslösheten inte kommer att minska av det skälet att fler rapporter ska skrivas av de arbetslösa. Enligt min mening handlar det enbart om att klämma åt de arbetslösa och att hålla dem i herrans tukt och förmaning.

Länkar: Östnytt

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 april, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. ”Detta har orsakat en sådan ökad arbetsmängd att den statliga myndigheten inte har den minsta möjlighet att utföra vad som ålagts dem.”

  Visst hade den arbetsmängden istället kunnat skapas i vettiga jobb som ex. vården, skolan,
  äldreomsorg.
  Nä jaga folk för att förtrycka dem är högerns startegi .
  För att dessutom få billig helst gratis arbetskraft till företag inom restaurang, hamburger och callcenterbrancher så en massa kan bli miljonärer genom att använda unga som kastkäppar.
  Högern talar ju bara om sänkta trösklar.
  Samtidigt som man ger skattesänkningar av alla de slag till högt avlönade som bara tar för sig allt högre löner.

  Politiker måste ställa in sig på den möjligheten att jobben enbart minskar.
  Inget talar för att jobben kommer kunna finnas till alla.
  Se bara hur företagen idag anställer på deltid.

  Liedls t.ex: av Fjorton anställda fick två heltid 12 fick 20 tim/ veckan.
  arbetslösheten göms i en massa statistik som är manipulerad.

  Samma gäller beräkning av inflation och välfärdsmått.

 2. Har nyligen kontaktat Af då jag har en bidragsanställning och min arbetsgivare vill om möjligt förlänga den i en annan form. Eftersom jag arbetar i en bransch där man måste ha ungefär ett halvårs framförhållning så kontaktade jag AF via mail (3 mån) i god tid för att meddela att arbetsgivaren ville ha kontakt med dem.
  Men som vanligt svarar inte den handläggare jag har på mailet, jag väntade i 3 veckor, För 3 dagar sedan gick jag dit och fick inskrivet att jag vill ha kontakt med handläggaren men ingen har hört av sig. Af borde vara intresserade av att binda upp arbetsgivare som vill anställa, men så verkar det inte……………………………
  Det här är definitivt inte första gången de inte svara på kontakt försök

  • Mottot är tydligt den regering vi nu har vill ha en mängd arbetslösa,
   Det sänker lägstalönerna. Men i gengäld ger det utrymme höja högsta lönerna.

   Så glöm att arbetslösheten ska sjunka, viljan att ha en hög arbetslöshet är så
   stor, så arbetslösheten kommer bara döljas på olika sätt för att ge skenet av att man försöker minska den. Tror någon att det i Sverige är endast 8% arbetslöshet.
   I så fall är Svenska folket ”lengräddade” och naiva.

   Utan slavar inga pyramider så enkelt är det.

%d bloggare gillar detta: