Inga vinster i välfärden


Enligt en undersökning som Aftonbladet låtit Sifo genomföra är en majoritet av svenskarna för ett förbud mot vinster i välfärden.

Men samtidigt vill drygt hälften av dem ha privata alternativ. Det verkar som om svenskarna både vill kunna käka upp kakan men samtidigt ha den kvar.

Resultatet är verkligen inte helt lätt att tolka. Men det kanske är så lätt att svenskarna har blivit vana vid att  ha vissa alternativ att välja emellan. Samtidigt har man blivit påverkad av den rapportering som skett av hur stora företag kan ”trolla” bort skattemedel till vinster som hamnar i skatteparadis.

Det fanns ju en gång en romantisk bild av att engagerade personer av nästan ideella skäl skulle få möjlighet att starta företag för att kunna erbjuda tjänster som det allmänna inte kunde. Verkligheten har ju snarare blivit den att branschen domineras av allt färre och större aktörer på den marknad som offentligt finansierad välfärd har blivit.

Det är väl ingen slump att Vänsterpartiet har gått framåt i de senaste opinionsundersökningarna. De har ju det tydligaste budskapet om att förbjuda vinster i den offentligt finansierade välfärden. Socialdemokraterna har valt att presentera ett mer pragmatiskt alternativ innebärande att man inte vill förbjuda företagande men med hårdare kvalitetskrav för att minimera att övervinster uppkommer.

Även den borgerliga regeringen (förutom centern) har påverkats av opinionsförändringarna. Det hörs tydliga formuleringsförändringar bland ledande borgerliga företrädare.

Det återstår väl att se hur betydelsefull frågan blir i det kommande valet. Det verkar endast vara vänstern som gjort detta till något av en huvudfråga. Hittills har de väl gynnats av detta. Om det håller i sig är en annan fråga. De stora partierna kommer nog att lyfta andra politiska frågor framför just denna.

Länkar: Aftonbladet, Aftonbladet, di.se, SvD

Andra som skrivit: Joachim Kerpner

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 april, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Inga vinster i välfärden.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: