Ordning och reda inom byggbranschen


Så har Byggnads och Byggarbetsgivarna hittat en modell för att skapa bättre ordning och redan inom branschen. Den kompromiss som man hittat bygger på att arbetsgivarna betalar in medel till en försäkring som ska garantera arbets­tagare minst avtalets lägstalön. Till det kommer skrivningar om ett huvudentreprenadansvar. Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, skriver

Vi får nu ett huvudentreprenörsansvar som innebär att huvudentreprenören håller reda på vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och utreder misstanke om fusk. Däremot slipper vi ett solidaransvar som skulle innebära att företag tar ansvar för andra företags anställda. Detta i kombination med den lagstiftning om närvaroliggare som vi snart har på plats så kommer det att bli svårt för oseriösa aktörer att agera i byggbranschen.

Så bra att man nådde ända fram till slut. Men det krävdes att den fackliga organisation var beredd att ta till det yttersta vapnet – strejk – för att arbetsgivaren skulle inse med vilket allvar Byggnads såg på denna fråga.

Länkar: Lag & Avtal, Byggnadsarbetaren, Arbetet, Arbetet, Arbetet, Byggnadsarbetaren, da.se, dn.se, Ekot, Aftonbladet ledare, dagens arena, SvD, SvD, dn.se, SVT, Ekot, Arbetet

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg, Peter Johansson, Monica Green, Lennart Kriisa

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 april, 2014, in Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ordning och reda inom byggbranschen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: