Björklund frånhänder sig allt ansvar


Det är inte mitt fel!

Igår presenterades ytterligare en Pisa-undersökning. De svenska resultaten visade sig inte heller denna gång vara särskilt smickrande. De hamnade på plats 25 av 44 undersökta länder. Nästan en fjärdedel, 23,5 procent, av de svenska eleverna hamnade i den kategori som benämns ”lågpresterande”.

Det som undersökts denna gång är elevernas förmåga till problemlösning, kreativitet och slutledningsförmåga. Sverige är sämst av de nordiska länderna och ligger under OECD:s genomsnittliga resultat.

Utbildningsminister Jan Björklund vet dock besked. De undersökta eleverna tillhör den sista klass som gått, det han kallar, flumskolan. Det innebär att han – åter igen – saknar allt ansvar för skolans resultat. Det är minsann litet intressant att han på den borgerliga regeringens åttonde regeringsår fortfarande anser sig oskyldig till skolans misslyckande.

Betyder det då att han suttit och rullat tummarna på sitt kontor på utbildningsdepartementet? Har han månne hellre ägnat sig åt att läsa sagor och att hålla verkligheten ifrån sig? Jag vet inte …

Eva Franchell säger att …

Jan Björklund menar att de 15-åringar som nu skåpas ut i Pisa är den sista kullen i den gamla flumskolan. Vilket trams. De här eleverna har utsatts för fler experiment än någon gammal flumgeneration. Dagens skolelever behöver mer tid med sina lärare. De behöver en skola som fokuserar på undervisning och ingenting annat.

Med Jan Björklunds ihärdiga självförnekelse sjunker förtroendet för hans utbildningspolitik.

Länkar: dn.se, dn.se, Ekot, SvD, Aftonbladet ledare, SvD, dagens arena, di.se, politism, SVT, SvD, Lärarnas Nyheter, SvD, Fokus, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 april, 2014, in Politiska funderingar, Utbildningspolitik and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Anders Nilsson

    Nu vill (s) förtränga kommunaliseringens innebörd. Ansvaret för undervisningskvalitet
    i enskilda kommuner och friskolor ligger inte hos Björklund. Göran Persson var mycket
    tydlig med detta 1989. Den centralstyrda skolan hade spelat ut sin roll, sa han. Maria
    Stockhaus (SKL) fråntar inte heller hon kommunerna från detta ansvar.

  1. Pingback: ”Varudeklarera” skolorna? – Säg istället Nej till Välfärdsbusiness! | Nemokrati

%d bloggare gillar detta: