Några regeringens morötter


Förhoppningsfull minister

I en intervju med arbetsmarknadsministern får Svenska Dagbladet veta att hoppet ställs till företagsledare för att minska ungdomars arbetslöshet. Vid en träff den 22 april ska Elisabeth Svantesson informera utvalda företagsledare om det förträffliga med den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik. Av intervjun framgår att Elisabeth särskilt vill tala om de, så kallade, YA-jobben.

Nu tillhör, i och för sig, denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd (YA-jobben) till de bättre som den borgerliga regeringen har infört. Det är en åtgärd som inspirerats av det avtal som IF Metall tecknade med Teknikföretagen för några år sedan. Det är en åtgärd som vänder sig till ungdomar som saknar relevant utbildning för gällande bransch. Det handlar om en kombination av praktiskt arbete och teoretisk kunskap.

En del säger att det är en svensk form av lärlingsutbildning. Det är, i vilket som helst, en utbildnings- och anställningsform som utformas i nära samarbete med aktuell arbetsplats. Regeringen har valt att ställa stora förhoppningar till hur många som ska kunna få ordinarie anställningar denna väg. Mig synes dessa förhoppningar väldigt överdrivna på både kort som längre sikt.

Men eftersom det är valår och ungdomsarbetslösheten inte minskar särskilt känner sig den borgerliga regeringen förmodligen tvingade att verka initiativrik. Därav mötet med företrädare för näringslivet. Regeringen hoppas väl få stöd från dem i att minimera ”risken” av en röd-grön valseger i höst.

YA-jobb är det enda rimliga verktyg som den borgerliga regeringen lyckats prestera inom arbetsmarknadspolitiken. I övrigt har de åtgärder som man infört inte påverkat arbetslöshetsnivåerna annat än uppåt. Arbetsförmedlingen detaljstyrs, det finns få möjligheter att erbjuda arbetslösa korta arbetsmarknadsutbildningar som kan leda till arbete.

Regeringens övriga åtgärder har mest kostat den statliga kassan stora medel utan att därför minska ungdomars arbetslöshet.

Länkar: SvD, SvD, SVT, SVT, ArbetetArbetet, da.seArbetetArbetet, SVT, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg, Roger Jönsson, Martin Moberg, Oscar Ernerot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 mars, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Man kan inte förlita sig på att arbetsgivare ska ställa upp och ”ge” jobb.
  Ingen arbetsgivare gör nåt sådant om de inte tjänar på det hela.
  Samhället måste förändras helt i sin grund.

  Idag har vi ett samhälle där många har löner som är grunden till att de blir miljonärer
  och rika. Av lönen investeras i ex: fastigheter, eller i sparande där avkastningen knappt beskattas.

  I andra änden har vi ett samhälle där löner är så låga så de som utför de jobben
  kan aldrig spara, kan aldrig investera, utan tvingas betala dyrt jämt.
  Kan vara hyra, kan vara lån för en bil för att ta sig till jobbet.

  Allt detta måste förändras för att skapa ett jämlikt Samhälle.
  Att som högern tala om sänkta trösklar för att anställa vad är det för mening?

  Det är ingen väg till minskade klyftor och jämlikare samhällen.
  Det är det högern kallar bidrag som måste öka.
  Eller det andra politiska partier kallar sociala försäkringar.

  Höj a-kassa, höj sjukförsäkringen , höj försörjningsstöden. Därmed kommer även löner höjas.
  Löner som inte ger nåt, de jobben ska aldrig utföras,
  anser vi det nödvändigt utföra dessa jobb får vi betala för dem.

  Varför ska städning hos företag, på gator torg utföras av lågbetalda .
  Låt det gro igen tills vi inser sådant måste ge en lön som även det kan ge sparande och
  inte bara lön för stunden.

  Detta med sänkta trösklar är en falsk retorik. Varför säger man inte rakt av ”vi vill lönerna ska bli lägre så vi företagare får tjäna ännu mer. Vi vill ha arbetslöshet så vi får billig arbetskraft.”

  För det är just det allt handlar om.
  Samhället är på väg tillbaka till 20-talet där överklassen styrde och ställde och använde folk som man använde hästen i skogen. Hur många hästar har inte plågats ihjäl av skogsarbete.

  Samma gör kapitalister och egoister mot den lilla människan.

%d bloggare gillar detta: