Det behövs inte mer betyg!


Regeringens utspel om att införa betyg redan i fjärde klass verkar inte ha mottagits med något större klang eller jubel. Forskarnas, lärarnas fackliga organisationer och allianspolitikernas entusiasm för Björklunds förslag synes högst avmätt.

Reaktionerna stödjer väl tesen att förslaget endast är till för att vara blockskiljande gentemot de röd-gröna partiernas utbildningspolitiska förslag. Det handlar mer om valtaktik än om stark övertygelse (undantagsvis Björklund själv).

Jan Björklund fortsätter att bedriva en auktoritärt anstruken utbildningspolitik. Det är måhända en metod som ett tag lönat sig väl för honom själv och Folkpartiet. Hans enda förklaring för skolans problem är mantrat ”socialdemokratisk flumskola”. Ingenting är att hänföra till hans egen (eller frånvaro av) politik. Sedan – kanske snart – ska förbättringarna komma!

Martin Lindblom beskriver väl vad Hr. Björklund står för. Martin skriver att …

… Skolans resultat avgörs av att lärarna har goda arbetsvillkor och professionellt ansvar för hur undervisningen läggs upp. Men dagens signaler från skolministern är de motsatta: han står för mer övervakning, mer kontroller, fler nationella prov och mer administrativa uppgifter. Hans perspektiv är den misstrogne makthavarens. Varje skolproblem ska lösas genom att statens kontrollapparat byggs ut. Att mäta att skolan når målen är förvisso viktigt, men det går att göra utan denna kränkande övervakning av de yrkesverksamma.

I september får vi möjligheten att befria utbildningsministern från sitt tunga ansvarsområde. Det vore verkligen inte en dag försent!

Länkar: dn.se, dn.se, Aftonbladet ledare, dagens arena, dagens arena, bblat.se, Aftonbladet ledare

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 mars, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det behövs inte mer betyg!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: