Regeringen har misslyckats med deltiderna


SVT rapporterar att allt färre deltidsarbetande får ersättning vid arbetslöshet från arbetslöshetsförsäkringen.

Den borgerliga regeringen valde 2007 att föreslå flera förändringar av den då gällande arbetslöshetsförsäkringen som särskilt påverkade de som arbetar på deltider.

Regeringen föreslog och den borgerliga majoriteten av riksdagen beslutade att deltidsarbetande endast kan ”fyllnadsstämpla” i 75 dagar. Vidare bestämde man att det krävdes minst 80 timmars arbete per månad i sex månader för att kunna kvalificera sig för en ny ersättningsperiod i arbetslöshetsförsäkringen.

Dåvarande arbetsmarknadsministern menade/trodde att de deltidsarbetande med endast 75 dagar med ersättning skulle komma att kräva heltider från arbetsgivarna. Den dåvarande regeringen menade på fullt allvar att det var de arbetslösas fel att arbetsgivarna inte erbjöd heltidstjänster.

Nu visar SVT:s granskning att regeringens politik har slagit helt fel. Deltiderna har inte minskat. Det enda som skett är att antalet deltidsarbetande som får ersättning vid arbetslöshet har minskat.

Det har, med regeringens politik, blivit ekonomiskt rationellt att vara arbetslös på heltid i stället för att hoppa deltidsarbeten.

Länkar: SVT, SVT, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 mars, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Sossar använder fel uttryck om Alliansens politik. Man talar om misslyckande.
  Det är totalfel benämning. Tvärtom Alliansen har lyckats mycket väl och precis efter den beräkning man ville.

  Man har lyckats öka klyftorna ge mer till redan välbesuttna och lyckats knäcka sjuka, arbetslösa ekonomiskt så de blir maktlösa.

  Att tala om misslyckande är så patetiskt när det handlar om en människosyn där svaga grupper ska plundras och där starka grupper passar på att ta för sig.

  Att deltider blivit fler visste man, därmed skulle det kostat statskassan mer om alla skulle få halvtidsstämpla . Bättre svälta ut folk och låta dem bli både hemlösa och fattiga , då kan man i nästa steg skapa privata fängelser så man den vägen kan sätta dem i jobb där arbetsgivaren får dem gratis. Ja gratis förutom det pris det privata fängelset tar ut för att hyra ut dem.

  Cyniskt? Javisst.
  Misslyckat? Nä inte alls, tvärtom.

  • Visst var det så! Det är ju därför ingenting görs för att främja för jobb. Det är förmodligen omkring 500000 arbetslösa de vill ha i lönedumpningssyfte, dock måste detta döljas för väljarna och vi har ju sett en massiv insats från regering att misskreditera arbetslösa. De måste jagas och bevisa att de söker jobb som inte finns, det är ju horribelt. Fasarna har utmålat som förtidspensionsmässiga som inte kan fungera socialt och inte sköter sin hygien.
   När allt som behövs är fungerande utbildning och/eller jobb.

 2. Lägg märke till 2006 då kom hårda anklagelser från inte minst Reinfeldt om massarbetslöshet.
  Det kom hårda anklagelser mot sjuka och förtidspenioneringarna.
  147 om dan skanderade Reinfeldt.
  Man skanderade om de arbetslösa, och synen uppenbarade sig från främst Moderatsidan men även från Centersidan med Maud O. Man hade en enormt otäck syn mot sjuka, arbetslösa,
  Detta lyckades man även överföra till folket genom upprepningar som började redan 2002 från Alf Svensson gällande sjuka.

  Att under fyra år därefter hjärntvätta folket att arbetslösa var för dåliga på söka jobb, ville leva på bidrag, sjuka var inte sjuka de skulle rehabiliteras men inte inom vården utan genom att skickas till arbetsförmedling.
  Av politiken man förde så stoppades i princip all möjlighet till förtidspension. Istället utförsäkrades dessa och blev plundrade på sitt ägande och förpassades till försörjningsstöd.
  I media kom artiklar om självmord och andra otäcka händelser där inte minst sjuka som låg
  på sjukhus var tvungen skaffa intyg på att de var dödsjuka.

  Men skattesänkningar och avdragsmöjligheter för främst en överklass inom områden som det faktiskt inte finns koll på sker idag helt okontrollerat.
  På det har dessa gynnats enormt av skattesänkningar inte minst fastigheter,
  på det även det mera kända jobbskatteavdraget.

  Men vem som får betala priset vill man gärna nämna från högersidan.
  Man vill ej heller nämna arbetslösheten som skulle ”utrotas.” Istället talar Reinfeldt
  numera om sjuka, arbetslösa, som närmat sig arbetsmarknaden.
  sedan arbetslösheten har man bytt ut mot ordet sysselsättning där man nämner
  allt från 100 000 fler i jobb till 300 000 fler i jobb.
  Att vi blivit fler nämns självklart inte.

  Vart är vi på väg är den fråga jag vill få svar på.
  Man skapar högre pensionsålder när förmodligen dagens unga kommer dö av restaurang, krogövergödning som dessutom är hårt subventionerat. Eller dålig livsstil där man antigen motionerar på elitnivå eller så motionerar man inte alls.

  Samtidigt hör vi hur Robbotar kan ta över 40% av jobben inom 20 år.
  Hur har politiker förberett sig för det?
  Vem ska köpa varan som produceras i mängder dygnet runt när folk
  inte erhåller någras pengar utan pengarna går till ägarna av Robbotarna.

  Har nån tänkt på det??

 3. Världen står inför mycket större problem än vad som nämns, det är riktigt. Inte kommer vi att kunna arbeta 40 h vecka framöver om vi vill att alla ska jobba

  • Jag väntar mig när som helst en enorm finanskris, det finns ju de som påstår de kriser som varit inom finansmarknaden enbart är en liten, liten krusning på vattenytan jämfört med vad som komma skall.
   USA kommer gå i ”konkurs” spås också.

   Europa står på randen till svält och folkliga uppror. Över 300 000 spanjorer är redan beroende av matpaket från Röda Korset och det kommer att bli värre varnar Internationella rödakorskommittén

   Svält är bara början..
   I den ekonomiska krisens spår har de sociala skyddsnäten försvagats och när desperationen ökar, ökar även risken för våld och folkliga uppror.

   Miljoner bidragstagare i Europa som nyligen hade det helt ok har nu svårt att skaffa mat. Europa bör därför förbereda sig på folkliga uppror, liknande de som skakat Nordafrika, varnar Internationella rödakorskommittén

   Så en sak är jag övertygad om. Det politiker gör och det denna nyliberalism skapat
   är helt galet fel. Kortsiktighet och intressegruppers plundring av fattig folk kommer ge en konsekvens förr eller senare.

 4. Lars Flemström

  Anonym skriver många intressanta inlägg. Men det är irriterande att inte veta om du /ni är en eller flera personer. Om du inte vill använda pseudonym, föreslår jag att du kallar dig ”en anonym”. Övriga anonyma kan då kalla sig ”en annan anonym” och ”en tredje anonym”, etc

 5. Se det så här. Läs inläggen. Vem personen bak inläggen är har mindre betydelse.
  Jag tycker f.ö även du sign: Lars Flemström skriver många intressanta kommentarer.

 6. Har själv funderat en hel del på detta, när den ekonomiska krisen börjar rulla går den inte att stoppa och svält och våld kommer att var en förödande effekt men politiker idag verkar inte bry sig om detta. De tänker så kortsiktigt, det handlar bara om att snarast möjligt skapa en större inkomst för den egna klassen, allt annat verkar vara av mindre intresse.
  Jag har även förvånat mig över att det inte har varit mera protester i Sverige mot, hårdare tag mot arbetslösa och sjuka. Jag tror inte de styrande förstår hur det i slutändan kommer att gå, någon form av revolt säkerligen om nyliberalismen tillåts fortsätta och prekariatet växer på alla breddar.

  • ”Jag har även förvånat mig över att det inte har varit mera protester i Sverige mot, hårdare tag mot arbetslösa och sjuka.” skriver MLR.

   Håller med, Det borde ha varit mer protester, Men se första MAJ-tågen.
   De minskar för varje år.

   Vad det beror på kan jag bara gissa om.

   Men grunden till attitydförsändrigen skedde långt tidigare.
   Ja förutom att även vanorna hos folket förändrats genom Dator, Smartphonar o.s.v
   Men starten skedde tror jag efter att Ingvar Carlssson tvingades lämna arbetslinjen okt-90.

   Dock !
   Början till slutet för arbetslinjen kom med den nyliberalt färgade avregleringen av bankernas utlåning som Riksbanken med stöd av högerfalangen i den socialdemokratiska partitoppen kuppade igenom 1985

   Före var det arbetslinjen som alltid skulle gälla.
   D.v.s hellre hög inflation än att folk skulle gå arbetslösa.
   Klyftorna i samhället skulle dessutom hålls på små nivåer.

   Men när arbetslösheten skenade inte minst 91-94 under Carl Bild.
   Så sjönk även räntan. och med det även priset på varor och tjänster.

   Jag tror det var grogrunden för en attitydförändring.
   Från början tyckte folket
   att det var ”synd” om de arbetslösa trots godtagbar A-kassa och att A-kassa var en självklarhet vara med i för ”alla”. Dessutom var det en permiteringsvåg, nedläggningsvåg som folket aldrig skådat.

   Under 1990-talets första hälft gjordes massavskedanden i den offentliga sektorn och 90 000 företag gick i konkurs. 250 000 människor blev av med sina jobb och arbetslösheten fyrdubblades på rekordtid.

   Men ju längre folk blev arbetslösa ju mer skapades en slags avundsjuka från företagare, arbetstagare med säkra jobb och med Reinfeldt lyckades man slutligen skapa en mycket dålig klang om arbetslösa och där man t.o.m även lyckades dra in sjuka i det hela också.

   Sverige har sakta förändrats i attityd sedan OKT-90. Det vill jag ange som ett viktigt datum i Svensk politik . Men den stora förändringen och slaget mot svaga grupper kom 2006.
   med Alliansregimen.

   Eller vad säger ni??

 7. Lars Flemström

  Anonym. Jag tycker som du att det inte är intressant vem personen bakom åsikterna är. Så länge åsikterna är schyssta och fria från personagrepp. Jag kommer att tänka på gammal reklam från en möbelfabrik, som tillverkade bokhyllor: ”Böckerna ska tala, hyllorna ska tiga”. Problemet är att man inte vet om du är en eller flera personer, som använder samma samma pseudonym. Därför föreslog jag att du ska använda pseudonymen ”En anonym”.

%d bloggare gillar detta: