Fastighetsskatt vill jag ha!


I en intervju med Reuters har Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson uttryckt att Sverige borde införa fastighetsskatt igen. Han säger tydligen att …

Absolut, det tror jag på. Det är en jättebra skattebas.

Men …

… nu är detta högeligen politiskt minerad mark att träda in på. Det kommer förmodligen krävas ett nogsamt och försiktigt opinionsarbete för att åter kunna införa någon form av fastighetsskatt. En sådan skatt är ju, som Jesper säger, en stabil skattebas. I den internationella värld vi lever i kommer inkomstskatterna vara svårare att höja. Då kan man knappast undkomma att se till de alternativ som finns världen runt. En ny svensk fastighetsskatt behöver ju inte se ut som den som avskaffades.

Frågan är hur länge innan en nyanserad diskussion om detta kan komma igång. Idag är det knappast någon ledande politisk företrädare som kommer att ta ordet ”fastighetsskatt” i sin mun. Det är synd!

Länkar: SvD, di.se

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 mars, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Fastigheter med enorma värden i storstäder har i princip samma skatt som fastigheter i Sveriges Inland som är närmast värdelös.
  Självklart så är det nåt fel i fastighetsskatten när så är.
  Kort sagt högern har bestulit Landet allt de hunnit under de 8 år de haft makt.
  Men det trögfattade folket har inte förstått nåt.
  Jobbskatteavdraget har gjort folkmassan salig.
  De har aldrig förstått hur grundlurade de blivit.

%d bloggare gillar detta: