Socialdemokratiska kvalitetskrav


Under gårdagen presenterade Carin Jämtin socialdemokraternas tankar för att uppnå bättre kvalitet i den privat utförda välfärdsproduktionen. Förslagen är i hög grad fokuserade kring bemanningen. Privata utförare som bedriver verksamhet med stöd av offentliga medel ska inte kunna ha en allt får låg bemanning jämfört med offentligt driven verksamhet.

Det är klart att det är rimligt med kvalitetskrav för den verksamhet som bedrivs med stöd av allmänna medel. Det är ju du och jag som ju finansierar detta genom de skatter vi betalar. Samtidigt finns det ju fog för den kritik som menar att samma krav ska ställas på alla – privata som offentliga utförare.

Socialdemokraternas förslag från igår är till största delen en idéskiss. Exakt hur kraven ska utformas ska utredas genom en ”… offentlig utredning som bör tillsättas så snart som möjligt.”

Utgångspunkten för de socialdemokratiska tankarna handlar om att förhindra att oskäligt höga vinster kan plockas ut ur verksamheten. Eftersom  välfärden till sin natur kräver många människor ligger det något i att vinster kan finnas genom att anställa något färre personer.

Det  handlar inte om något absolut vinstförbud. Det tycker jag känns som en alldeles rimlig utgångspunkt. Samtidigt måste det bli väldigt svårt att formulera rimliga bemanningskrav. Även kommuner och landsting har ju rimliga krav på sig att utforma verksamheten på ett rationellt vis. Även offentlig verksamhet har intresse av att bedriva verksamheten ekonomiskt rationellt och med god kvalitet.

Det ska bli intressant att se hur man kan formulera sådana kvalitetskrav som inte blir skrivna i sten och förhindrar en utveckling av verksamheten – oavsett om den bedrivs i offentlig eller privat regi.

Länkar: dn.se, dagens arena, Ekot, Ekot, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 mars, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. ”Utgångspunkten för de socialdemokratiska tankarna handlar om att förhindra att oskäligt höga vinster kan plockas ut ur verksamheten.”

  Kommer aldrig på sikt att gå att stoppa. kapitalismen vinner alltid.

  har man släppt till kapitalisterna lillfingret tar de så småningom hela handen.

  Är ungefär som en försäljare beter sig. De sätter in foten mellan dörren och karmen.
  Till slut står de inne i hallen och har därmed vunnit den mark de behövde risken då om du är gammal eller svag att du köper enbart för att bli av med f-skapet.
  Nä dra åt dörrn utav klåen direkt så det klämmer, Då drar försäljaren ut foten.
  Så bör även privatiseringen av vårat gemensamma behandlas.

 2. Läser detta eller denna ledare.
  Intressant minst sagt.

  http://norran.se/2014/03/ledare/kapitalister-som-hatar-kapitalism/

  Detta citat är ju tämligen intressant. särskilt slutraderna känner man igen.

  ”Även i Sverige ser vi exempel på kompiskapitalism. En rad privatiseringar, från bilprovning till äldreomsorg, har skett till rejäla underpriser, ibland till köpare med tydlig politisk koppling. I andra sammanhang, exempelvis vad gäller privatisering av kommunala elnät, har politiker skapat privata monopol. En del menar att sänkningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar på motsvarande sätt är ett resultat av starka band mellan McDonald’s och en generation toppmoderater som växte upp med bilden av snabbmatskedjan som en kontrast till ”sossesverige”.”

%d bloggare gillar detta: