Ett arbetsmarknadspolitikens misslyckande


Inkomna månadsrapporter

Den nytillträdde generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, har fattat sina första beslut i det nya jobbet. Han genomför vissa förenklingar för de anställda och arbetssökande. Det krävs inte längre personliga besök för att diskutera den månatligt avgivna rapporten. Ser allt bra ut med rapporten ska det skickas ett automatiskt svar. Det får ta tio dagar att upprätta en personlig handlingsplan för en nybliven arbetslös. Till det kommer ett par ytterligare förbättringar(?) för Arbetsförmedlingens handläggare.

Den borgerliga arbetsmarknadspolitiken har inneburit en kraftig detaljstyrning av Arbetsförmedlingens verksamhet. De arbetssökande pressas av hårdare krav på deras arbetssökande. De månatliga rapporterna är bara ett led i att sätta dem under ”herrans tukt och förmaning”. Det har inte funnits minsta möjlighet för handläggarna att göra något meningsfullt med dem. Med de nya rutinerna minskar värdet av dessa rapporter ytterligare.

Det är gott och väl att Mikael underlättar sina anställdas arbete. Deras jobb borde ju vara att förmedla arbeten och att stödja de arbetslösas jobbsökande. Med flera hundra arbetssökande per handläggare är ju det en alldeles omöjlig uppgift.

Ansvarig för den rådande situationen är den sittande regeringen. Ingen annan!

Länkar: SVT, Ekot, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Martin Moberg, Helle Klein

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 mars, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Monica Rinne Eskilstuna

  Hej, Jag vill bara påpeka hur totalt vansinnigt det är att jaga arbetslösa som Regeringen och AF gör när det faktiskt fattas kanske 300000 arbeten. Det finns inte arbete till alla, men det glöms ofta bort, det fokuseras på de arbetslösa på ett negativt sätt. Det skulle vara befriande om det faktiskt fokuserades på de hundratusentals jobb som fattas.
  För övrigt har AF mycket att leva upp till nu, de måste presentera på ett ärligt sätt hur det var med ”registervården”. Stämmer det att det sker i kanske hela Sverige så har AF och handläggarna vänt sig mot de arbetssökande. Det är korten på bordet som gäller om vi ska ha förtroende för dem….

  • Självklart har du rätt.
   Men när ska en som Reinfeldt inse det.
   Han har inte den insikten och lär aldrig få den heller

 1. Ping: Tillväxtdagen behöver utvecklas | #SFramtidHalland

%d bloggare gillar detta: