Om pensionssystemet


Det råder ingen tvekan om att verkligheten sprungit ifrån vad 1990-talets politiker trodde om det nya pensionssystemet. Jag hyser inga särskilda dubier om att det var nödvändigt att förändra det pensionssystem som fanns då (ATP).

Idag finns ett ekonomiskt stabilt pensionssystem. Det finns inga större risker (åtminstone som jag förstår det) att systemet inte kommer att kunna ut pensionsmedel. Priset som dagens och blivande pensionärer betalar är att det finns inbyggda säkerhetssystem.

Ett tydligt sådant system är den, så kallade, ”bromsen”. Bromsen påverkas av samhällsekonomins utveckling och sådant som hur länge befolkningen lever. Med en allt ökande medellivslängd och försämrad samhällsekonomi skyddas systemet ”automatiskt” genom sänkta värden på utbetalda pensioner och intjänade pensionsrättigheter. Dessa effekter har kommit snabbare och blivit större än vad de riksdagspolitiker som beslutade om pensionssystemet nånsin trodde. Det visar, inte minst, den enkätundersökning som PRO presenterat.

De för pensionssystemets införande ansvariga partierna har därför kommit överens om att genomföra vissa justeringar för att mildra (eller smeta ut) effekterna av bromsen. Men den stora utmaningen för att åstadkomma ett bättre värde på pensionerna är att åstadkomma fler arbetstimmar. Det uppnås genom att fler arbetar längre. Genom att minska ohälsa i arbetslivet och genom att fler människor kommer i arbete kommer vi alla att få högre pensioner i framtiden.

Det är detta som är den verkliga utmaningen. Att reformera bromsen, sänka skatterna för pensionärerna och att se över premiepensionssystemet (PPM) är trots allt endast ytliga förändringar.

Länkar: SVT, SvD, SvD, dn.se

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 mars, 2014, i Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. A-kassan -sjukförsäkring borde komma bakas in i pensionsystemet. Därmed fick man en helhet där för att bibehålla vettiga nivåer i både pensionssystem och a-kassa. sjukförsäkring vore av allas intresse. Åtminstone borde en utredning om det är klokt och fördelaktigt för Svenska folket.

  För ni sådana disskusioner i facket Göran?

  Detta borde vara aktuellt när nu högern lyckats köra sönder både sjukförsäkring a-kassa och även dagens pensionsystem även ifrågasätts.
  Då är det dags ta tag i alla dessa system och skapa hållbara system.

  Vi ser kanske även en framtid där Robbotar tar över jobben, därmed bör politiker ha framförhållning
  och möta de problem som uppstår om massarbetslöshet uppstår av detta.
  http://www.di.se/artiklar/2014/2/16/robotar-snart-redo-att-ta-jobben/

  Det är ett stort slöseri med samhällets resurser att de stora vinster som skapas i samhället inte investeras i fysisk och social infrastruktur, utan enbart går till de rikas privata konsumtion.

%d bloggare gillar detta: