Om huru en nervös regering gått på villovägar


Attans!

Igår morse publicerade Sydsvenska Dagbladet en intervju med finansministern. I den försvarar han det goda med att sänka studiebidraget.

Igår kväll presenterade Fredrik Reinfeldt ytterligare en omsvängning i den borgerliga politiken. Det kommer inte att bli någon sänkning av studiebidragen till studenterna. Genom att höja alkohol-, tobaks- och fordonsskatter något ytterligare räknar man hem att ej sänka bidraget.

Moderata partiarbetare och företrädare kunde något ansträngt meddela att Moderaterna nu minsann lyssnat till studenternas berättigade oro. Mot det kan man ju invända att det var ett fatalt misstag och tondövt att överhuvudtaget presentera ett sådant förslag. Det är trots allt bara ett par veckor sedan som partiet med emfas försvarade och argumenterade för det rimliga i att sänka studiebidragen. Det ligger rätt så mycket i journalisten Mats Knutssons analys av den moderata omvändelsen.

Det här visar hur nervös man är på regeringssidan inför det opinionsläge som finns. Man vågar inte ta konflikten helt enkelt. Man vill absolut inte ha den här konflikten med Socialdemokraterna i en mycket enkel och tydlig fråga som dessutom berör väldigt många människor.

Den borgerliga regeringen(?) i form av statsministern har valt att så fort som möjligt begrava förslaget och hoppas på en väljarnas välsignade glömska.

Samtidigt krackelerar bilden av regeringen som den i verkligheten närvarande och lyssnande politiska kraften. Allt som återstår är nervös anpassning och spridande av snömos.

Länkar: SVT, SVT, sydsvenskan, dn.se, di.se, SvD, vlt, Ekot, SvD

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Johan Westerholm, Monica Green

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 mars, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om huru en nervös regering gått på villovägar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: