Kampen om skolan


I skuggan av försämrade resultat för den svenska skolan i Pisaundersökningar och intern svensk politisk debatt har skolpolitiken blivit allt viktigare. Socialdemokraterna har under det senaste året allt mer profilerat sig när det gäller skolan. Det har kommit ett flertal initiativ och förslag. Moderaterna har hakat på i kampen om väljarna. Folkpartiet och Jan Björklund är inte längre ensamma uttolkare av den klokaste skolpolitiken.

Den borgerliga regeringen har i sin kamp för att rädda vad som räddas kan krypit allt närmare den socialdemokratiska positionen i allt fler frågor. För mindre än ett halvår sedan var de starka förespråkare för det goda och sunda i att sänka skatter. Nu har man bytt position i frågan. Nu finns inte längre möjlighet att höja skatter, reformer ska finansieras ”krona för krona”. Under gårdagen presenterade man en satsning på lågstadiet innebärande att klasserna ska kunna bli mindre. Förslaget är väldigt likt den socialdemokratiska satsningen på att minska klasserna för de yngsta eleverna.

I ett läge där de politiska partierna lägger allt fler likalydande förslag blir politiken allt mer en förtroendefråga om individer. Det riskerar att skapa utrymme för partier som på något sätt mäler ut sig från det ”normala”. Politiken av idag verkar mer handla om taktik och att anpassa budskapet till rådande trender snarare än om idéer och ideologi. Det blir en kamp om vem som först såg problemen och presenterade potentiella lösningar.

Höstens val är betydelsefullt för bägge sidor om blockgränsen. Socialdemokraterna har knappast råd med en tredje valförlust i rad. De borgerliga partierna försöker rädda sitt politiska projekt ”Alliansen”. Politiken handlar därför om att passa på varandra och att noggrannt anpassa språkbruk.

De ideologiska skillnaderna finns fortfarande där. Men det krävs att man lyssnar ordentligt för att uppfatta dem. Därför kommer valet i hög grad bli en fråga om vilka personer som väljarna har störst förtroende för. I denna kamp har Stefan Löfven en positiv trend jämfört med Fredrik Reinfeldt. Men inget är garanterat i en sådan kamp och jämförelse. Politiken behöver ett visst mått av motsättningar och olika tankar för att tydliggöra skillnader.

De borgerliga partierna kommer att göra valet till en huvudfråga om förtroende för deras allians. De föredrar att hellre misstänkliggöra en förment rödgrön splittring än att gå i polemik i konkreta politiska frågor. Därför väljer de att positionera sig nära socialdemokraterna när det gäller politiska utspel.

Länkar: SVT, SvD, SvD, SVT, Ekot, SvD, SVT, SvD, Ekot, di.se, dagens arena, SvD, di.se, dn.se, di.se, Ekot, dn.se, SvD, dn.se, vlt, Ekot, dn.se, SVT, dagens arena, SVT, Aftonbladet ledare, Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt

Fler som skrivit: Ola Möller, Alliansfritt Sverige, Monica Green, Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Roger Jönsson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 12 mars, 2014, in Politiska funderingar, Utbildningspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

 1. Moderaterna ska satsa 2.3 miljarder på skolan. Utslaget på varje skolbarn blir det ca: 127 kr.
  Sossarna ska satsa lite mer eller 4 miljarder ( rätta mig om siffrorna är fel )
  d.v.s ca. 200 kr per barn-.

  Glöm inte nyligen satsade regering 12 miljarder på ett femte jobbskatteavdrag
  på det 3 miljarder i höjd brytpunkt ( d.v.s högre lönetak innan en extra statlig skatt för högavlönade tas ut ) som turligt nog stoppades av Opositionen med stöd av SD.

  Samtidigt har sedan 2006 skatten sänkts med 1000 miljarder där sjuka, arbetslösa inte fått en enda krona i sänkt skatt men däremot fått betala priset för att främst högre välbeställda fått enorma skattesänkningar.

  Nu är det livliga disskusioner om skolan. Sedan kommer satsningar av denna karaktär.
  Kort sagt det är ju löjliga summor.

  Vi ser dessutom även problem inom vården som säkert kommer få stora rubriker i sommar när brist på sjuksköterskor kommer i dagen.
  http://vakanser.se/jobb/sjukskoterskor+till+skelleftea+45-50+000+man/
  Panik råder och när sjuksköterskor slagits för att erhålla 24000kr/ mån har det varit blankt nej.
  Av det kommer en konsekvens.

  Kort sagt av dessa över 1000 miljarder så kommer en konsekvens, en konsekvens som förmodligen kommer sänka Sverige och likna Sverige vid ett U-land längre fram.
  Allt är tydligt Högern Nyliberalismen vill skapa kaos. Allt för att därefter privatisera.

  När en regering en politik inte vill satsa på skolan, på vården, på äldreomsorg, på människor i svag ställning, eller t.o.m på lågavlönade. Vad händer då?
  Ja gudar vet!
  Men att utbildning är viktigt råder ingen tvekan om.
  Istället satsar Regering på FAS-3 på att arbetslösa ska skriva aktivitetsrapporter,
  på låglönejobb och subventionerade servicejobb för rika, högavlönade.

 2. Roger Jönsson skriver:
  http://rogerjonssons.blogspot.se/2014/03/vem-kan-losa-skolans-kris.html

  ”Socialdemokraterna lanserade därför förslaget om att minska på klasstorlekarna i sin höstbudget i fjol i riksdagen. Satsningen var fullt ut finansierad. Hela skolsatsningen som socialdemokraterna ville göra låg på 4,4 miljarder kronor. Regeringen å sin sida i sin budget tyckte det var viktigare att lägga 12 miljarder i sänkta skatter och tog en strid om att sänka skatterna med tre miljarder kronor till. I går erkände alliansen för svenska folket att socialdemokraternas förslag är bättre och har accepterat detta.”

 3. Monica Green skriver.

  http://monicagreen.webblogg.se/2014/march/enorm-skillnad-pa-s-och-m-i-skolpolitiken.html

  ”För att varje elev ska kunna nå sin fulla potential i skolan måste dagens stora klasser bli mindre. Det ger lärarna mer tid med varje elev så att varje elev kan få stöd i sin utveckling och mer lugn och ro i klassrummet. Från förskoleklass till årskurs 3 vill vi minska antalet elever med 5 elever i stora klasser.
  Det viktigaste i skolan är skickliga och engagerade lärare. Vi prioriterar därför också investeringar i lärares kompetensutveckling och karriärmöjligheter och stöd till rektorerna.

  Vi socialdemokrater är tydliga med att nya investeringar i skolan kommer att gå före nya skattesänkningar om vi i höst får mandat att styra Sverige.”

 4. Martin Moberg skriver:
  http://martinmobergsblogg.blogspot.se/2014/03/skoldans-pa-svajiga-triangulerande-ben.html

  ”Den satsning på mindre klasser som nu föreslås av den moderatledda minoritetsregeringen för 2,7 miljarder kronor är densamma som sagda regering röstade ned i riksdagen i höstas. Istället valde man att ta fajten för höjd brytpunkt för statlig skatt för dryga tre miljarder, de politiska prioriteringarna och den ideologiska basen synes tydliga oaktat att det nu trianguleras hejvilt för att skyla över det. Fast den rådande politiska strategin som jag är starkt kritisk till, har också andra konsekvenser att det vare sig från Alliansens eller Socialdemokraternas sida talas om hur man med skatterna kan ge välfärden de resurser som den behöver för att just ge våra barn och unga den utbildning som de behöver”

 5. KATARINA NYBERG FINN skriver.

  http://katarinanfinn.wordpress.com/2010/08/17/140-miljoner-till-skolan-och-aldreomsorgen-i-ostersund/

  ”Under de senaste åren, trots ekonomisk kris, har den Rödgröna majoriteten i Östersund satsat 140 miljoner till skolan och äldreomsorgen. De utökningar som välfärden fått är både extra satsningar men också utökningar pga. ett ökat antal äldre och fler barn. Om man till det skulle lägga till de investeringar som gjorts i nya äldreboenden och nya förskolor handlar det om minst det dubbla.
  I en framtidsinriktad kommun, med en god ekonomi, finns det utrymme att investera i välfärden men också i andra viktiga områden som infrastruktur, besöksanledningar, i ett nytt torg och i en idrottsarena för barn och ungdomar. Det finns inga motsättningar i de investeringarna, det finns inget antingen eller utan i en framtidsinriktad kommun med Socialdemokratiskt styre finns det utrymme för både och.”

%d bloggare gillar detta: