Om en hållbar arbetslinje


LO har kommit med en ny rapportSaknas: En arbetslinje för omställning”. I rapporten argumenteras för hur det arbetsliv som växer fram kräver bättre omställningsförmåga. Omvandlingen av arbetslivet gör det allt viktigare att kunna ställa om till andra arbeten i framväxande branscher.

Personer, ung som äldre, som saknar kompetens motsvarande genomgången gymnasieutbildning är de som har det svårast på arbetsmarknaden. Detta skulle delvis kunna kompenseras genom att arbetsgivarna står för en del av kompetensutvecklingen. Men med en ökad andel av osäkra och korta anställningar minskar arbetsgivarnas intresse av att investera i sina anställda.

Den borgerliga regeringen har samtidigt förändrat arbetsmarknadspolitiken. Man har dragit ned på längre arbetsmarknadsutbildningar till förmån för andra åtgärder. Man har prioriterat åtgärder som ska stimulera fram en arbetsmarknad med ett ökat inslag av lågbetalda arbeten som kräver låg formell kompetens. Denna politik har inte varit särskilt framgångsrik.

LO vill därför se en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Man föreslår åtgärder som stimulerar arbetsgivarnas intresse av att satsa på kompetensutveckling av fler. Det handlar om en kombination av att stimulera fler fasta arbeten och validering av kunskaper. Man argumenterar vidare för ett nytt, ska vi kalla det(?), kunskapslyft.

Efter den djupa lågkonjunkturen på 1990-talet satsade den socialdemokratiska regeringen just på ett kunskapslyft. Den gav många människor möjlighet att komplettera sina kunskaper. IFAU har i en rapport konstaterat att många personer genom detta kom i högre betalda arbeten.

LO menar vidare att det behövs mer av arbetsmarknadsutbildningar för att skola arbetslösa till arbeten i framväxande branscher. Detta ska kompletteras med att arbetslöshetsförsäkringen förbättras för att åter bli den omställningsförsäkring den en gång var. Thomas Carlén och Ulrika Vedin skriver i den debattartikel som presenterar rapporten att …

När löntagarnas omställningsförmåga inte uppfyller de stora omställningsbehoven blir det allt svårare att nå målet om full sysselsättning och jämn inkomstfördelning. När arbetsgivare och stat vältrar över ansvaret för det livslånga lärandet på individerna ökar den sociala och ekonomiska pressen på alla som möter stora krav på omställning för att kunna konkurrera om jobben. Det är ineffektivt och ohållbart och leder till ökad ojämlikhet. Sverige behöver en hållbar arbetslinje för en stark omställningsförmåga. För det krävs ett delat ansvar mellan stat, individ och arbetsgivare.

Det ligger väldigt mycket i det de skriver.

Länkar: dagens arena, dagens arena, dn.se

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 mars, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. ”Detta skulle delvis kunna kompenseras genom att arbetsgivarna står för en del av kompetensutvecklingen.”

  Glöm det, det kostar man bara på nyckelpersoner inom företaget, det är även dessa som får bra lön. Övrig kompetens kostar man inte på när arbetskraften fritt frå hämtas från annat Land.
  Det är bara man anlitar firmor utomlands som handplockar rätt folk.

  För att ovanstående citat måste arbetskraftsinvandringslagen göras om.
  Som den idag funkar ökar arbetslösheten för Svenskar, men sysselsättnigen ökar
  och ger skattekronor till staten som sedan löntagarna främst högt avlönade får största del av.

  Göran skriver: ”Man har prioriterat åtgärder som ska stimulera fram en arbetsmarknad med ett ökat inslag av lågbetalda arbeten som kräver låg formell kompetens”

  Helt korrekt men omtala även varför?
  Sanningen måste fram. Lagen om arbetskraftsinvandring är rena
  guldgruvan för arbetsgivare att ta in folk som kan konkurera ner låglöner till att bli lägre.

  Men det får inte nämnas i Görans blogg.

  • Göran Johansson

   Tja, jag förbehåller mig faktiskt rätten att plocka bort osakliga inlägg.

 2. Helt rätt Göran. Det gör du helt rätt i du har varit alldeles för slapp gällande det tidigare
  Jag respekterar det fullt ut så klart, att du tar bort det du ogillar eller som går emot din åsikt.
  All heder för det.
  Du får hellre ta bort 10 inlägg för mycket än ett för litet.

%d bloggare gillar detta: