Minskad entusiasm på arbetsmarknadsdepartementet


Sedan hösten 2013 har de arbetslösa krav på sig att en gång varje månad lämna en rapport till Arbetsförmedlingen hur de ”arbetat” för att få arbete. Tidningen Arbetet rapporterar att Arbetsförmedlingen senast den 1 april ska meddela regeringen vad som skulle hända om arbetslösa skulle tvingas att avge två aktivitetsrapporter i månaden.

SVT:s Östnytt har i ett reportage kunnat konstatera att den genomförda reformen inte fungerar. Handläggarna på Arbetsförmedlingen har inte den minsta möjlighet att på ett meningsfullt sätt följa upp de lämnade rapporterna.

Denna reform ligger väl i linje med regeringens strävan att misstänkliggöra de arbetslösa och sätta större press på dem. Regeringens teori bygger på att långvarigt arbetslösa valt att förbli arbetslösa. Därför måste samhället sätta större press på dem.

Tidningen misstänker med visst fog att regeringens intresse för att genomföra en ytterligare reformering av kravet på aktivitetsrapporter är lågt. Så här i valtider, med dåliga opinionssiffror, är de säkert mycket försiktiga med att föreslå åtgärder som ytterligare skulle försämra deras chanser att vinna val.

Länkar: Arbetet, dagens arena

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 mars, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 11 kommentarer.

 1. ”Denna reform ligger väl i linje med regeringens strävan att misstänkliggöra de arbetslösa och sätta större press på dem. Regeringens teori bygger på att långvarigt arbetslösa valt att förbli arbetslösa. Därför måste samhället sätta större press på dem.”

  Arbetslösa är i en rävsax, det handlar egentligen från regeringens sida att förminska det sociala skyddet d.v.s a-kassan till ett minimum. De kompenserar ju inte ens den allt mer försämrade a-kassan ens med inflationen. Syftet är hur tydligt som helst . Som arbetslös ska du inte ha nåt skydd från staten , Har du inte själv tagit en privat försäkring ( hur nu det ska gå till för många) så ska du inte ha nåt. Ja t.o.m försörjningsstöden är idag så dåliga så arbetslösa har inte ens pengar för att åka kollektivtrafik till jobbsök.

  Man undrar dessutom hur stor är viljan från sittande regim att arbetslösa ska få ett jobb.
  Min övertygelse är att detta är precis vad högerns önskemål är. Man ska ha en lämpligt stor grupp som krälar på marknivå som tvingas till tiggeri, till kriminalitet för att överleva. De ska vara ett skräckexpempel för att andra ska jobba för helst lägsta möjliga lön.
  Detta medan en väletablerad grupp enbart ska ta för sig.

  Glöm dock inte!!!!!!!!
  De rika i vårt land, och i alla andra länder, försöker på olika sätt bygga murar för att skydda och öka sin rikedom. De fattiga, som är många, kommer alltid på olika sätt försöka att riva dessa murar.

  Hade denna regim intresse av att Arbetslösa Svenska ska erhålla jobb.
  då hade den arbetskraftsinvandringslag som reformerades 2008 aldrig skapats.

  Den är största orsaken till att vi idag har en hög arbetslöshet.
  Kort sagt talet om att bekämpa arbetslösheten från denna regim är nog modern historias största
  politiska bluff.

  • Göran Johansson

   Om än jag är kritisk mot vissa inslag av lagstiftningen kring arbetskraftsinvandringen så inbillar jag mig inte att den är skuld till all världens ondska. Du får allt sansa dig litet i denna fråga. Du diskuterar den frågan utan all sans och måtta. Du får med den frågan i nästan alla inlägg du skriver.

  • ”Bert/Bertil/Lundmark” är sig lik ser jag, han ger extremismen ett ansikte.

 2. Har aktivitetsrapporter ett syfte som är minst sagt skrämmande.
  Har de syftet att företag som söker arbetskraft ska drunkna i ansökningar?

  Därmed börjar istället företagen lägga ut sitt behov av arbetskraft
  på arbetsförmedlingar utomlands. främst jobb med låg utbildning.

  Är Borgeliga regeringen rädd att arbetslösheten ska sjunka.
  och att låglöner ska bli bättre betalda.

  Eller vad har aktivitetsrapporter för syfte. Om det är misstanke om att arbetslösa inte sköter sin plikt. Varför ställer vi folket därmed inte samma krav på Regeringens förtroendevalda.
  D.v.s de ska redovisa varje minut de jobbar och vad de gör. Finns ju många fall sedan 2006 där höga politiker misskött sin tjänst.

  EX Carl Bildt hur många ggr har jag inte sett honom i tv gå omkring med ett vinglas.
  Borde inte det omtalas för folket av en sådan person.

  Så här kunde hans aktivitetsrapport se ut. EX:
  ”Idag har jag druckit vin tillsammans med Indiens utrikesminister
  Vi kom fram till att fler Indiska VD-ar behövs i Sverige de är mycket billig arbetskraft.”

 3. Svar till Göran Johansson | 11 mars, 2014 kl. 19:38

  ”Om än jag är kritisk mot vissa inslag av lagstiftningen kring arbetskraftsinvandringen så inbillar jag mig inte att den är skuld till all världens ondska.

  Men vem har påstått det? Inte jag i alla fall. Finns väl även positiva bitar i arbetskraftsinvandring,
  Inte minst de som startar företag, inkommer med nya varor , inte minst vad gäller mat.
  Samtidigt finns bitar som är mindre positiva EX. Grisbönder tvingas lägga ner, i.o.m de inte klarar konkurensen. Där uppmanas vi köpa mer lokalproducerat. Men samtidigt har svaga grupper inte chans till det. En svensk oxfilé för 500 kr/ kg mot 100-150 kr kilot från typ Brasilien.

  ”Vissa inslag.”? Det enda som är av vikt är just att arbetsgivarna fritt får ta arbetskraft från annat Land, den bidrar ju till att arbetslösheten i Sverige inte går ner. Självklart har Arbetslösa fog kritisera det, Det är självklart helt rätt kritisera sådant.

  Man måste ju ha kontroll på detta, Arbetslösheten har sitt pris i Sverige alltså ska arbetskraften tas ”lokalt” i första hand. Det tycker jag är självklart. Precis på samma sätt som bönder skriker om att vi måste köpa lokalproducerat.

  I samma veva som denna arbetskraftsinvandring sker, så pressas arbetslösa Svenskar stenhårt.
  Aktivitetsrapporter, sänkt a-kassa som försämras för var dag som går. FAS-3 som enbart ökar i omfattning. Utförsäkringar, sjuka som ska ha dödsintyg för att få ersättning.

  Glöm dessutom inte att Reinfeldt redan 2002 vill privatisera Fångvården.
  Så jakten efter billig eller t.o.m gratis arbetskraft är oerhörd omfattande.
  redan idag kräver ex arbetsgivare att arbetstagaren ska provjobba gratis
  innan de får jobbet. Sådant lär öka om inte stoppklossar sätts in.

  Vi måste våga skriva tala om saker som är obekväma och känsliga.
  Facken måste försvara Svenskar som dels jobbar men även de som är arbetslösa, sjuka.

 4. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/hart-tryck-pa-arbetsformedlingens-personal

  ”Den här veckan ska 500.000 arbetssökande skicka in skriftliga rapporter. Alla dessa ska också få ett uppföljande samtal. Men i verkligheten finns ingen tid för detta samtal. SVT Östnytt kan nu visa att 271 handläggare har ansvar för mer än 300 sökande var. Det betyder att över 90.000 arbetssökande inte kan få det utlovade stödet.”

 5. http://www.dagensarena.se/innehall/regeringen-vill-skarpa-kraven-pa-arbetslosa/

  ”Regeringen vill avkräva arbetssökande två aktivitetsrapporter – varje månad. ”Ekvationen går inte ihop”, säger Sven Wahtra, på Arbetsförmedlingen i Västra Frölunda till tidningen Arbetet.

  Dagens Arena har tidigare rapporterat om hur Arbetsförmedlingens krav från och med i höstas på aktivitetsrapporter från arbetssökande har haft flera inkörningsproblem. Nu vill regeringen att Arbetsförmedlingen skärper kraven till två rapporter i månaden, uppger tidningen Arbetet.”

 6. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10786830.ab

  ”Hon har sökt över tusen jobb.
  Men bara fått två – på fem år.
  – Jag får inte ens jobb som potatisplockare, säger Lina Spiewak, 24.
  Lina Spiewak är en av Sveriges 140?000 unga vuxna, som inte släpps in på arbetsmarknaden. Hon sållas ständigt bort.
  – Jag har sökt över tusen jobb – men aldrig varit på en intervju, säger hon.
  Lina söker två till tre jobb per dag. Det har hon gjort sedan studenten 2001.”

 7. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/en-miljon-farre-moten-pa-arbetsformedlingen

  ”Arbetsförmedlaren sysslar allt mer med administration – istället för att träffa arbetssökande. Förra året minskade antalet möten med arbetssökande kraftigt. En miljon färre möten. Det visar SVT Östnytts granskning.”

 8. Intressant artikel om Robbotar. Bilindustrin med miljontals arbetare kommer till 90% försvinna.
  Läs och begrunda.
  http://www.usabloggen.se/2012/08/19/scara-robotar-moderniserar-industrirobotarna-och-tar-over-tillverkningsindustrin/

 1. Pingback: Därför finns vi på Tillväxtmässan idag | #SFramtidHalland

%d bloggare gillar detta: