Det behövs fler pappamånader


I ett SVT-reportage säger Erica Lindahl, forskare (IFAU), att …

Femton år efter första barnets ankomst har lönegapet mellan kvinnor och män ökat med tio procentenheter som en direkt följd av barn. Olika ansvar för barn kan alltså förklara en ganska stor del av lönegapet mellan kvinnor och män. Om vi får till en förändring kring familjeansvaret kommer vi nog få minskade skillnader mellan kvinnors och mäns löner.

Det innebär att en viktig åtgärd för att på sikt åstadkomma mer jämställda löner är att föräldraledigheten blir mer jämställd. En väg att gå är att införa fler garanterade pappamånader.

Idag är det mycket tydligt att det är mammorna som förväntas vara hemma längre med barnen. Det handlar om en kombination av förväntningar på kvinnorna och att mäns högre lön gör det mer ”kostsamt” om pappan är hemma. Genom att införa fler garanterade pappamånader kan man bidra till förändra detta samtidigt som det förhoppningsvis bidrar till att minska inkomstgapet mellan kvinnor och män.

Länkar: SVT, SvD, di.se, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 mars, 2014, i Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Kvinnan är det normala som tar hand om barnet efter födelsen
  Mannen har inte de fysiska förutsättningarna för det utan måste ta till konstlade medel som nappflaska. Kvinnan som burit barnet under 9 månader är även det naturliga för barn i spädåldern
  ha som sin närmsta trygghet de första åren.
  Vi behöver inte ändra naturens gång. Det räcker med det rofferi rå kapitalism gör på vår natur.

  Blanda ihop löneskillnader med föräldraledighet är en sjuk tanke.
  Det hör helt enkelt inte ihop. Typiskt manligt förslag.

  Löneskillnader kan lätt rättas till genom skatteuttag
  vilket kan ske på olika sätt.
  Förslag: Högre arbetsgivaravgifter för företag som har ojämställda löner.

  Förslag. En generell skattehöjning på X antal procent på alla män.
  Skulle tillföra statskassan bra med pengar i.o.m många män tjänar oerhört bra.

  Detta skulle sedan kunna användas till bättre sjukförsäkring i.o.m Kvinnor drabbats hårdast av sjukförsäkringens försämring. Kvinnor har tunga jobb inom ex: Vård, städbranchen. RUT-jobben. o.s.v.Även bättre peng före och efter havandeskap skulle detta finasiera. o.s.v

  Vara inne i föräldrafördelningen har staten inget att göra med.
  Det bör familjerna själva få bestämma.

  • Göran Johansson

   Det är klart att papporna ska vara hemma mer med sina barn. Det är en sak att mammorna är hemma den första tiden. Men vi behöver inte tillbaka till nåt slags hemmafruideal.

%d bloggare gillar detta: