Från 15:53 jobbar kvinnor gratis


Som ett genomsnitt har män en högre inkomst än kvinnor enbart på den grund att man är man. Det är otvetydigt på så sätt att det råder skillnader i lön som endast kan förklaras med att den ene är kvinna och den andra är man. Som ett statistiskt genomsnitt arbetar kvinnor gratis efter klockan 15:53 över en genomsnittlig arbetsdag mellan kl. 8.00 – 17.00.

Johanna Dahlin, säger till tidningen Dagens Arbete att …

Vi kräver att ett jämnare uttag av föräldraledigheten stimuleras och att kvinnor och män ges samma rätt och möjlighet till heltidsarbete. Dessutom kräver vi att företag blir skyldiga att genomföra lönekartläggningar varje år istället för vart tredje, som kravet är idag.

Det krävs ett långsiktigt arbete för att åstadkomma verkligt jämställda löner. LO föreslår i sin rapport ”Sveriges Jämställdhetsbarometer 2014”, bland annat, följande:

  • Lagstiftningen ska stödja rätten till heltid och trygga anställningar
  • Föräldraförsäkringen ska tredelas. LO vill i ett första steg att fyra månader reserveras för vardera föräldern.
  • I verksamheter som finansieras med skattemedel ska rätten till heltid och trygga anställningar göras till norm.
  • Stärk statsbidragen till kommuner och landsting med 30 miljarder kronor. Detta bör komma kvinnor i arbetaryrken till del genom förbättringar av arbetsvillkoren.

LO:s förslag är en bra utgångspunkt för att åstadkomma verkligt jämställda löner.

Länkar: da.se, ArbetetArbetetArbetetArbetet, TCO-tidningenArbetet, Publikt, dagens arena, dagens arena

Fler som skrivit: Helle Klein, Ulrika Vedin, Peter Unander, Sonja Hallsten, Anna-Karin Wall, Ulrika Vedin

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 mars, 2014, in Fackliga frågor, Jämställdhet and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Från 15:53 jobbar kvinnor gratis.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: