Alliansens tillkortakommanden


Hä se int nå bra ut!

Expressen ropar ut att, enligt Demoskop, skillnaden mellan de röd-gröna partierna och de fyra allianspartierna är det största sedan 1998. De fyra partierna är, tillsammans, endast något större än Socialdemokraterna. Undantar vi Centern och Kristdemokraterna är situationen än värre för de borgerliga partierna.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap, bedömer att det är osannolikt att de borgerliga partierna får majoritet i Riksdagen efter valet. Men, som  han säger, …

… regeringsfrågan, hur en ny regering ska bildas vid ett oklart parlamentariskt läge, kan öppna en del möjligheter för allianspartierna. Även om de går tillbaka finns fortfarande en möjlighet att de kan regera vidare.

Men det måste bygga på att samtliga fyra allianspartier lyckas med konststycket att erhålla tillräckligt antal röster för att kliva över riksdagsspärren. Centern och Kristdemokraterna är nu beroende av stödröstande allmänborgerliga väljare för att erhålla tillräckligt antal röster.

Men eftersom de är två partier som ska dela på dessa stödröster finns en risk, för dem, att rösterna sprids på ett sådant sätt att ingen av dem ändå når in i kammaren. De potentiellt stödröstande står inför risken att kasta bort sin röst eller att rösta på ett parti som garanterat borde klara riksdagsspärren.

Det är ingen mening att redan nu räkna bort alliansen. Men nog 17 står de inför en rejäl uppförsbacke. Den socialdemokratiska utmaningen börjar allt mer ligga i att få de röd-gröna röstande att faktiskt ta sig till röstlokalen för att säkerställa en möjlig valseger.

Länkar: Expressen, SvD, SvD, di.se, dn.se, Expressen, Expressen

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Roger Jönsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 mars, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Folket måste upplysas bättre om vilken politik Alliansen för.
  Alliansen har enbart som mål skapa företagande inom offentliga verksamheter
  D.v.s ta över vårat gemensamma.,

  Men hittils har man satsat på arbetskraftsinvandring och subventionerad städning och läxläsning åt överklass.
  På det matar man in pengar i restaurang, hamburger och calcenterbrancher för att där skapa miljonärer bland ägarna och av de anställda få ner låglönerna.
  Arbetskraften är företrädelsevis importerad dessutom.
  I övrigt finns inga satsningar på våra basföretag, utan resten är skattesänkningar som idag är över 1000 miljarder sedan 2006.

  Det i sin tur ger bostadsbrist och höga boendekostnader där unga idag främst lånat sig över taknocken. Men saknar i stort sett sociala skydd om de blir arbetslösa eller sjuka

%d bloggare gillar detta: