Jobboom inom restaurangbranschen?


McFredrik?

Arbetsgivarorganisationen Visita meddelar att, tack vare den sänkta restaurangmomsen, 8.000 arbetstillfällen skapats i restaurangbranschen under 2012. Jag vet inte på vad sätt organisationen kan urskilja att det är just den sänkta momsen som gjort att det, som de hävdar, har skapats nya arbeten inom branschen.

Jag har tidigare läst att det finns alternativa förklaringar till detta. En betydelsefull förklaring är att företag inom restaurangbranschen vid varje tillfälle måste kunna ange vilka som är anställda. Det görs genom att ange de för tillfället anställda i en särskild bok. Vidare har det anförts att branschen erhåller en hög andel av andra, av Arbetsförmedlingen, lönesubventionerade anställningar.

Fortfarande gäller att de eventuella arbetstillfällen som skapats av den halverade restaurangmomsen har tillkommit till ett högt pris. Det är som Magdalena Andersson (S) säger, att …

… De här siffrorna är snarare ett bevis för att momssänkningen är en väldigt dyr och ineffektiv åtgärd.

Länkar: SvD, di.se, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 mars, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Kan ju lika gärna vara mängden bidrag som fås för att anställa en arbetslös.
  Kan vara FAS-3??
  Bidrag för vem som är anordnare till FAS-3 är sekretessbelagt.

  Vi ser nu t.ex. hur arbetsförmedling betalar fullt ut till cafeér som kan finnas hos bostadsrättföreningar, där man som service inom en bostadsrättsförening kan bedriva en kaféverksamhet, betalar den arbetslöse full ersättning. d.v.s A-kassebaserad ersättning fullt ut
  där föreningen inte behöver betala en enda krona.

  Hur omfattande är denna form av gratisarbetskraft i Sveriges bostadsrättsföreningar?
  Kanske nåt för undersökande journalistik gräva i.

  Men när media kort sagt är högersympatiserande så lär inget hända.
  Ja möjligen tv-s Janne Josefsson kan skapa lite sensation av detta.
  och beskriva hur politiker skönmålar egna reformer som ger fördelar på ett helt annat sätt än vad som beskrivs.

 2. Frågan är hur dyra RUT- och ROT-jobben är för skattebetalarna? Konstigt nog är det aldrig någon som ifrågasätter dessa dyra skattesubventioner.

  När det gäller restaurangmomsen har jag för mig att det var ett egendomligt system tidigare där en momssats motsvarande den nuvarande gällde mat för avhämtning men när det var dubbelt så hög moms om maten åts på plats. Det känns bättre med ett enhetligt system men kanske skulle den nya momssatsen hamnat mittemellan de två tidigare momssatserna istället av statsfinansiella skäl.

  • RUT och ROT har ett högt pris. Och det höga priset får alltid den svaga gruppen betala. Medan den välbärgade hyllar densamma.

   En sak Sverige kan inte bli ett framgångsrikt välståndsland genom att ösa bidrag till
   ensidiga brancher där vi ska antigen sitta i telefon heldagar eller äta oss tills vi spricker.
   och företagen som har som policy ta arbetskraften från annat land.

   Högern inriktar sin satsning på storstadsvälbärgades nöjen. Nämligen äta och att slippa städa. samt att man får subvention för att någon annan tar hand om ens barn och dess skolläxor.
   Det är så sjukt så man tror inte det är sant och få verkar reagera på det hela.

   Det ser faktiskt ut som vi ska sluta jobba och enbart proppa i oss skräpmat.
   Så verkar Alliansens politik formeras.
   Har du dessutom inga pengar så får du faktiskt se till att du har ett intyg på att du är dödsjuk innan du får en slant.

   Så verkar moderatstyrda Alliansens politik formas.

%d bloggare gillar detta: