Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU


Igår presenterade en forskarkommission, ledd av Mårten Palme, sina tankar för att nå det socialdemokratiska målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Kommissionens förslag presenteras i tio olika punkter. Förslagen synes mig väl övervägda och i linje med socialdemokratisk tradition.

Forskarna har gjort ett vägval i att föreslå åtgärder som ska stärka arbetskraften för att de lättare ska kunna få de mer kvalificerade arbeten som växer fram. De väljer bort den borgerliga regeringens strävan om att anpassa arbetskraften till arbeten som kräver liten och/eller knappt någon formell kompetens. Vidare vill forskarna använda metoder som riktar sig till de grupper som behöver ett extra stöd. De motsätter sig de verktyg som den sittande regeringen valt att använda.

De föreslår vidare att förmånerna i arbetslöshetsförsäkringen förbättras och värdesäkras. Syftet är att återställa försäkringen till att bli den omställningsförsäkring den en gång var.

Så vitt jag kan bedöma är de förslag som förs fram i rapporten väl övervägda och realistiska. Rapporten innehåller förslag som kan verka något kontroversiella för den socialdemokratiska ledningen. Förslagen innebär tankar som partiet kan anta eller avstå ifrån att genomföra, helt eller delvis. Debattinlägget är väl formulerat och är ett ödmjukt inlägg i debatten om en annan arbetsmarknadspolitik.

I en replik väljer företrädare för Moderata samlingspartiet att tugga om bekanta teser och plakat. Medelst muskedunder avlossar de en salva påståenden mot socialdemokraterna. Inlägget går inte på något sätt i svaromål på forskarnas tankar och förslag. Det moderata inlägget är helt tomt på innehåll.

Länkar: DN Debatt, DN Debatt, Ekot, dagens arena, dagens arena, di.se, SvD, SvD, ka.se, Arbetet

Fler som skrivit: Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Roger Jönsson, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 6 mars, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Intressant strävan:

  ”Forskarna har gjort ett vägval i att föreslå åtgärder som ska stärka arbetskraften för att de lättare ska kunna få de mer kvalificerade arbeten som växer fram.”

  ”Vidare vill forskarna använda metoder som riktar sig till de grupper som behöver ett extra stöd.”

  ” De föreslår vidare att förmånerna i arbetslöshetsförsäkringen förbättras och värdesäkras. ”

  Vad jag saknar och som har enorm betydelse för om arbetslösheten minskar eller ej.
  ÄR!:

  Kommer lagen om arbetskraftsinvandring som skapades 2008 gälla?
  D.v.s där arbetsgivaren fritt får hämta sin arbetskraft från annat Land.
  Glöm inte att storföretag har filialer utomlands där de handplockar billig arbetskraft
  Där svenska som är arbetslösa därmed inte har en chans konkurera mot dessa.

  Jag anser det är av yttersta vikt att den ändras. Ändras så att arbetskraft i Sverige först ska tillfrågas, innan arbetskraft utifrån får ske.
  Man kan av de jobbaktivitetsrapporter därmed lätt få sin arbetskraft i Sverige

  Vad säger Metalls Göran Johanssson
  finns det några blickar på den arbestkraftsinvandringslag
  http://www.regeringen.se/sb/d/9685/a/90346
  som skapade 2008 har facken några synpunkter om den.-

  Det råder ingen tvekan om att den lagen är stort upphov till att arbetslösheten i Sverige inte sjunker.
  Att låglöner dumpas och att klyftan i Sverige ökar.

 1. Pingback: En grubblande socialförsäkringsminister utan handlingskraft? | LO Bloggen

%d bloggare gillar detta: