Inkomstskillnaderna har ökat!


Sveriges Television rapporterar att inkomstskillnaderna har ökat markant i Sverige de senaste tio åren. Man har låtit Markus Jäntti, professor i ekonomi, analysera en undersökning av Statistiska Centralbyrån. Han säger att …

På lång sikt har inkomstskillnaderna ökat ganska markant i Sverige. Både taget som ett genomsnitt över hela befolkningen men också om man tittar på enskilda grupper. Den procentuella inkomstutvecklingen har varit väldigt mycket högre i toppen av fördelningen än i botten sedan i början av 90-talet.

Det är tydligt att den tiondel av befolkningen med högst inkomster har haft den gynnsammaste utvecklingen. Den tiondel med lägst inkomster har inte haft en fullt så lyckosam utveckling. Markus säger att ensamförsörjande, framför allt kvinnor, är de som haft den sämsta utvecklingen. Gruppen med väldigt låga inkomster har tredubblats under de senaste tio åren.

Denna utveckling har knappast skett av en slump. Det har varit medveten politik att strama åt villkoren för de med låga inkomster. Skattepolitiken har förstås gynnat de med de högsta inkomsterna. Syftet har varit att stimulera fler att välja att arbeta. Med tanke på resultaten verkar ju politiken inte helt lyckad.

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 mars, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Tycker Sossarna ska skapa sitt första Jobbskatteavdrag ,
  Det är dags för det.
  Jag tror t.o.m det skulle gillas av folket.

  Skapa ett första jobbskatteavdrag på säg 12-15 miljarder ta det från de högst avlönade och neråt.
  Ös över detta till statskassan och ge det till de som under 8 år fått betala högre skatt på lika inkomst. D.v.s till sjuka, arbetslösa, pensionärer.

  Det är dags ta konsekvensen av det frossande Alliansen hållit på med.
  Jobbskatteavdrag är precis vad ordet säger en skatt på jobb som går till statskassan och i gengäld går till de med behov.

 2. ”Denna utveckling har knappast skett av en slump. Det har varit medveten politik att strama åt villkoren för de med låga inkomster. Skattepolitiken har förstås gynnat de med de högsta inkomsterna.”

  Riksdagspolitikerna bestämmer sina egna löner och dessa höginkomsttagare har sedan början på 90-talet haft en inkomstutveckling som är 90% högre än medelinkomsttagaren.

  • Glöm inte
   De rika i vårt land, och i alla andra länder, försöker på olika sätt bygga murar för att skydda och öka sin rikedom. De fattiga, som är många, kommer alltid på olika sätt försöka att riva dessa murar.

   Det Alliansen gjorde 2006 var att man ändrade ordens betydelse för att lura folket tror nåt som idag upptäckts blev nåt helt annat.
   Skrävlandet om massarbetslöshet som de lovade utrota genom bl.a jobbgarantier, sänkta ersättningar för sjuka, arbetslösa och att de skulle sättas i jobb istället och att jobbskatteavdrag skulle öka incitamenten för att jobba har fullkomligt blivit galet.

   Istället har arbetslösheten bitit sig fast på hög nivå, löna sig jobba har skett genom att låglöner dumpas och att höglöner ökat och dessa med höga löner istället för att jobba reser mer på semester slutar jobba tidigare och flyttar utomlands där de nyttjar RUT, ROT, medan fattigare grupper i Sverige får betala det fulla priset för en politik som enbart var ett retoriskt spel.

%d bloggare gillar detta: