Grattis till jobbet, Mikael!


Mikael Sjöberg

Regeringen har utsett Mikael Sjöberg till generaldirektör för Arbetsförmedlingen. När jag läser rapporteringen om denna tillsättning verkar den allmänna meningen vara väldigt positiv. Mikael verkar vara en person med integritet och strategiskt tänkande. Trots att han är tydligt (S)-märkt och har fackliga erfarenheter har den sittande regeringen valt Mikael.

Det verkar som om Arbetsförmedlingen har fått en kompetent chef. Han kommer säkert att göra ett gott arbete. Däremot ska man inte ställa några stora förhoppningar på att han ska kunna förändra det grundläggande uppdrag som Arbetsförmedlingen har. Det enda som Mikael kan göra är att verka inom de ramar som lagstiftning och regelverk kan ge.

Det är ju faktiskt Riksdagens majoritet som fastställer det uppdrag och de verktyg som Arbetsförmedlingen har att arbeta med. Det är regeringen som sedan effektuerar den lagstiftande församlingens beslut.

Mikaels viktigaste roll blir förstås att inom de ramar som finns förbättra myndighetens skamfilade rykte. Han behöver verka för en ökad frihet i myndighetsutövandet och minskad detaljstyrning av verksamheten.

Jag önskar Mikael all lycka i det nya jobbet!

Länkar: SVT, dn.se, Ekot, SvD, di.se, SVT, Aftonbladet ledare, SvD, dagens arena, dn.se, Ekot, SvD, Arbetet, TCO-tidningen, da.se, ka.se, Publikt, Publikt, Arbetet

Fler som skrivit: Linda Grape, Helle Klein, Carin Hallerström

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 februari, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Måste vara svårt att misslyckas med tanke på vem som innehade posten före. Borde räcka att han har förstånd nog att avaktivera roaming vid tjänsteresor utomlands vilket inte kräver speciellt stor mental kapacitet.

  1. Ping: Varför siffertrixar arbetsförmedlingen? | #SFramtidHalland

%d bloggare gillar detta: