EU:s högerpolitik har misslyckats


För några dagar sedan presenterade Stefan Löfven socialdemokraternas prioriterade mål inför valet till Europaparlamentet den 25 maj. I ett debattinlägg presenterades de tre prioriterade punkterna i den valrörelse som (S) kommer att bedriva:

  • Fler jobb – i EU och i Sverige
  • Ordning och reda på arbetsmarknaden
  • En ansvarfull miljö- och klimatpolitik som skapar jobb

Debattinlägget pekar delvis på brister med det europeiska samarbetet. EU har prioriterat åtstramningar av ekonomin för de euroländer som nödgats komma till EU för ekonomiskt stöd. Det har förmodligen skapat högre arbetslöshet än nödvändigt.

Men valprogrammet tyder på, som de är formulerade, att målen är mer inriktade på den svenska opinionen än mål som är sampratade med de socialdemokratiska partierna inom EU.

Sverige ska, enligt min mening, vara en del av den Europeiska Unionen. Som ett land med en för internationell konkurrens utsatt industri är det viktigt att påverka EU:s politik. Det sker genom att välja nationella regeringar och genom att utse ledamöter i Europaparlamentet. Det val som sker den 25 maj är viktigare än en opinionsundersökning inför valet den 14 september.

Valet den 25 maj är inte ett nationellt val för att utse 20 svenska ledamöter i Europaparlamentet. Det är en del i att forma en politik för det europeiska samarbetet. Därför är det viktigt att de valprogram som de nationella partierna formar måste utgå från gemensamma mål och idéer.

Valet till Europaparlamentet handlar inte i första hand om att driva nationella krav – det handlar om att bedriva politik som går över nationsgränserna. Socialdemokraterna har ett viktigt ansvar för att höja blicken i det val som (i Sverige) sker den 25 maj. Det handlar om att bedriva pollitik som påverkar samtliga EU:s länder.

Länkar: di.se, SvD, SvD, TCO-tidningenTCO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 februari, 2014, i EU, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för EU:s högerpolitik har misslyckats.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: