Är sötebrödsdagarna för (M) över?


Det är andra tider nu!

Under torsdagen presenterade finansministern hur han (och Moderaterna) vill förstärka statsbudgeten inför kommande förslag till budget. I paketet ingick sådant som höjningar av punktskatter på alkohol, tobak och höjd fordonsskatt. Dessa förslag har ju varit kända från debattinlägg och den pressinformation som statsministern och finansminisern genomförde i början av veckan.

Nytt i paketet var att man på sikt vill avskaffa skatteavdraget för privata pensionsförsäkringar. Avdraget har ju funnits för att uppmuntra till ett ökat privat sparande till sin kommande pension. Framför allt från de som har en inkomst överstigande 7,5 prisbasbelopp. Det andra förslaget innebär att man vill sänka bidragsdelen i studiestödet till studenter. Motiveringen för det förslaget är att man tidigare har höjt fribeloppet (dvs hur mycket man kan tjäna på arbeta) vilket, enligt Anders Borg, borde innebära att studenterna ändå borde kunna klara sin ekonomi.

Jag är högst tveksam till det sist nämnda förslaget. Det riskerar att öka den sociala snedfördelen bland studenter på högskolor och universitet. Det innebär vidare att man sätter än större press på studenterna att arbeta samtidigt med heltidsstudier för att klara sin ekonomiska situation.

Moderaterna och den borgerliga regeringen har ju själva valt att försätta sig i denna situation. Det har ju inte på minsta sätt varit obekant för regeringen och finansministern att det stundat mörkare ekonomiska tider. Man valde dock att se till det kommande valet framför rikets finansiella ställning. Genom det femte jobbskatteavdraget har man undandragit staten ganska stora pengar till en högst ifrågasatt jobbeffekt.

Finansministerns paket beräknas ge nio miljarder extra kronor till reformer som alliansen nu ska börja diskutera sig samman om. Det mesta tyder ju på att pengarna framför allt ska användas till satsningar på skolan (för det är ju vad Moderaterna har angett som prioriterat).

De svenska studenterna får nu vara med att betala för de sänkta skatterna till de välbeställda.

Länkar: SvD, dn.se, di.se, di.se, dn.se, SvD, Ekot, dn.se, Ekot, SvD, dn.se, dn.se, Ekot, SvD, Aftonbladet ledare, dagens arena, di.se, di.se, di.se, SvD, dn.se, dn.se, SvD, di.se, dagens arena, SvD, dn.se, Ekot, SvD, SVT, SvD, dn.se,

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Monica Green, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Sofia Lund, Peter Högberg, Badlands Hyena, Ola Möller, Peter Johansson, Martin Moberg, Roger Jönsson, Sofia Lund, German Bender, Gösta Karlsson, Den sjätte mannen, Kent Persson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 februari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Märklig politik man öser 12 miljarder till ett femte jobbskatteavdrag.
  Sedan höjer man skatter i gengäld vilket i detta fall drabbar bl.a de som kämpar för att skaffa sig en utbildning. Sänkta skatter ges till utvalda grupper men skattehöjningar sätter man gärna på grupper som aldrig får skattesänkningar.
  Effekten blir att sänkt eller höjd skatt drabbar i bägge fallen svaga grupper när Moderaterna får bestämma.

  Tyder än mer på att Moderaterna vill öka klyftorna i Samhället som USA genomfört och fortsätter öka.
  Larry Summers varnar för den utvecklingen.
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3806577.ece

 2. ”Bert” ”Sedan höjer man skatter i gengäld vilket i detta fall drabbar bl.a de som kämpar för att skaffa sig en utbildning. ”

  Ja, om stidenterna super och röker så blir supandet och rökandet

  Jag antar att S med sitt resonemang vill

  * minska det belopp stundenter får låna,
  * beskatta studenter för även små inkomster
  * öka bidragsdelen.

  Jag kommer själv från en arbetarfamilj och hade föredragit att kunna låna 1300:- mer i månaden jämfört med 300:- mer i bidrag samt att kunna arbeta mer skattebefriat som student…

 3. Arvid Ehrengranat

  Har de blivit diabetiker så är sötebrödsdagarna över.

 1. Ping: Studenterna i Halland förlorar 1,5 miljoner per månad | #SFramtidHalland

 2. Ping: Vem ska kunna bli disponent på bruket? | #SFramtidHalland

%d bloggare gillar detta: