Modiga och reformvilliga politiker belönas av väljarna


Stefan Fölster och Nima Sanandaji har skrivit en intressant debattartikel. I artikeln berättar de att de efter att ha undersökt 109 olika regeringar i rika länder som liknar Sverige har kommit till en viktig slutsats. De säger att väljarna i de berörda länderna genomgående belönar modiga politiker som vågar leda opinionen för reformer som lyfter tillväxt och sysselsättning.

Som politiskt intresserad blir man ju intresserad och lockad till fortsatt läsning. Det är klart att det vore bra om deras undersökning stämmer. Dagens svenska politiska klimat där partierna i hög grad passar på varandra och lägger likalydande förslag känns inte så inspirerande. Det är klart att jag skulle vilja se fler modiga initiativ i den politiska debatten.

Men efter fortsatt lösning framkommer det att slutsatserna inte gäller alla typer av politiska initiativ. Det handlar endast om politiska förslag som leder till ”ökad ekonomisk frihet”. De skriver att …

Länder som begränsar konkurrens och handel genom regleringar, tar ut höga skatter, eller inskränker äganderätten har ett lågt indexvärde, och i snitt även sämre tillväxt.

Debattörerna menar att alla typer av skattehöjningar och/eller andra åtgärder som minskar den ekonomiska ”friheten” är av ondo. De gillar därför politiker som genomför åtgärder som (kanske) kortsiktigt inte gynnar dem politiskt.

Ja, jag gillar politiker som står för en progressiv politik och som vill förändra samhället till något bättre. Det är en förhoppning som jag uppenbart delar med de ärade debattörerna. Däremot delar jag inte deras politiska uppfattning om vilken typ av politik som ska uppfattas som progressiv.

Men det behövs onekligen mer av tydliga skillnader mellan de politiska partierna och mindre av trängsel i den politiska mittfåran.

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 20 februari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Modiga och reformvilliga politiker belönas av väljarna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: