Kunglig abdikation


Det har kommit ytterligare en undersökning där man undersökt svenska folkets uppfattning huruvida kungen borde abdikera i förmån för kronprinsessan. Expressen gör en ganska stor affär av detta då ett flertal (48 %) angett att kungen borde abdikera. Å andra sidan anser 47 % att  han inte ska abdikera.

Jag vet inte vad denna undersökning är värd då man faktiskt bara verkar ha ställt en fråga:

Kung Carl Gustaf fyller 68 år dem 30 april. Anser du att han bör pensionera sig, det vill säga avsäga sig tronen och överlåta den till Victoria?

Jag skulle vilja att kungen väljer att abdikera. Inte för att lämna över rollen som statschef till kronprinsessan – utan för att monarkin som politiskt system avskaffats i Sverige. Monarkin är den sista resten av ett odemokratiskt fåtalsvälde.

Monarkin är vare sig modern eller tillför riket några värden och/eller fördelar.

Länkar: Expressen, dn.se, di.se, SVT, Aftonbladet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 februari, 2014, i Republik och märkt , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Det är riksdagspolitikernas plikt att avskaffa denna odemokratiska institution. Detta är inte en fråga om vad folk i gemen anser, detta är en grundläggande demokratifråga.

  Eftersom politikerna inte fullgör sin demokratiska plikt ansluter de sig till ett odemokratiskt system och bli en del av det.

  En dag kanske franska revolutionen kommer i fatt monarkin, det hoppas jag i alla fall.
  Vi ska inte hugga av några huvuden (vi är lite mer civiliserade nuförtiden) men de som åtnjuter dessa odemokratiska ställningar skall befrias från både sina unika privilegier och sina unika skyldigheter.

 2. Vad är skillnaden mellan demokratiskt fåtalsvälde och odemokratiskt fåtalsvälde. Det är väl fåtalsväldet som är problemet. Även om man rent tekniskt kan ropa demokrati demokrati efter att man rensat ut sina motståndare.

 3. Lars Flemström

  Kan någon tänka sig Gustav Fridolin, mp, som president? Själv kan han det tydligen, när han står i TV och säger ”När vi bildar regering”.

  Nu när partierna plockar bort 65-plussare från valbar plats på listorna, vore det ett mycket dåligt föredöme om kungen skulle ge efter för påtryckningarna att avgå. Detta oavsett om han efterträds av dottern eller av någon ung presidentspoling.

  • Lars – Om alliansen inte får fortsatt förtroende så kommer S+ Mp att bilda en minoritetsregering med indirekt stöd av V.

   Det är en realitet vi måste förhålla oss till. Mp kommer att få stort inflytande och det kommer att vara oerhört skadligt för Sbveriges ekonomi.

  • Gustav Fridolin är en smart man. Som tidigt kom in i riksdagspolitiken.
   Han är nog den smartaste politiker i riksdagen. Detta betyder inte att våra värderingar är samstämmiga. Men MP-s politik är ödmjuk mot svagare grupper.

   Han är ödmjuk, saklig och påläst
   Han är efter Jonas Sjöstedt den mest saklige och talar med lugn stämma.
   Jag är inte Miljöpartist. Men jag respekterar deras politik.

 4. Jag hoppas på en regering med S, MP, V.
  Men den konstellationen tror jag inte det blir.
  Förmodligen tvingas de ta med ett Högerparti typ FP.

  Det kan även bli så man utesluter Vänstern
  Alternativen klarnar nog inte förn efter valet.

  Det viktiga är att få bort Moderaterna, gärna att även centern utplånas.
  Vi behöver ett centerparti. Men inte det Centerparti vi idag ser.
  Centern ska normalt företräda Landsbygden men det gör minst av allt Centern.

  Vi behöver ett riksdagsparti som för landsbygdens talan-.

  • ”Bert” –

   Jag ser gärna att samtliga av dagens riksdagspartier avlider ett efter ett och det kommer de att göra med tidens gång.

   Vissa av dem har definitivt överskridit sitt bäst-före datum för länge sedan.

   Vänsterpartiet är ett ickedemokratiskt socialistiskt parti som borde försvunnit tillsammans med Ohlys tårar över muren.

   Centerpartiet, är ett totalt onödigt mittenparti. C+Fp+M+Kd borde för övrigt tillsammans bilda ett icke-socialistiskt socialliberalt parti.

   Partier som står för speciella särintressen roar mig inte alls, ett parti måste ha en helhetsbild. Mp har ingen helhetsbild, de står för en politik som kommer att förstöra vår välfärd.

 5. Lars Flemström

  Risken att Fridolin blir president kommer att bli dödsstöten för Republikanska klubben. Ska presidenten underteckna nya lagar och regeringsbeslut, som kungarna gjorde förr? i så fall kommer det att bli hårda tider för orättvist behandlade och ekonomiskt svaga grupper. Mp kommer att göra lika stor skada i en S-ledd regering, som C har gjort i alliansregeringen. Om kärnkraften avvecklas kommer det att bli dyrare att leva för alla med låga inkomster. De fattigaste, de som inte kan höja sina röster och tala för sig, kommer att tryckas ner en bra bit under existensminimum. Det är väl ingen som inbillar sig att de välbeställda kommer att dra åt svångremmen. Ett välfärdssamhälle kräver för sin existens en säker tillgång på energi. Även vid toppbelastning och när det inte blåser.

  Fridolin skulle nog göra sig bra i rollen som ”unge kung Karl” på Dramatens lilla scen. För spela kung kan han ju. Snacka går ju. Och det är han bra på.

  • Sverige behöver varken kung eller president, vi har en talman som kan utföra klippningar av band etc om man nu tycker att det är så viktigt…

   Sverige med S+Mp regering kommer att leda till att kärnkraft avvecklas istället för att utvecklas. Vi kommer att få dyr energi, höga el/oljeskatter och ett samhälle vars välfärd går neråt i en snabb spirak.

%d bloggare gillar detta: