Nu vill (M) samla i ladorna


Hä bli int nå sänkt skatt!

Under december månad utkämpades en bitter strid i den svenska riksdagen. Den borgerliga regeringen stred med näbbar och klor för att förhindra en majoritet av riksdagens ledamöter skulle sänka förslaget om sänkt brytpunkt för när statlig skatt skulle betalas. Den striden förlorade man.

Men det var i någon mån en pyrrhusseger som de röd-gröna partierna vann. Förslaget om att genomföra ett femte jobbskatteavdrag vann ju parlamentets gillande.

Nu – bara en stund senare – har förutsättningarna förändrats. Alliansregeringens största och dominerande parti meddelar nu att det är slut med sänkande av skatter. Nu, minsann, är förutsättningarna helt annorlunda och mer bekymmerssamma. Det är inte tal om att sänka några skatter (möjligtvis på några års längre sikt). Det kan, däremot, bli nödvändigt att höja några punktskatter för att finansiera angelägna behov. Andra verktyg i arsenalen kan vara att genomföra kostnadsbesparingar (mer oklart på vilka områden).

Flera politiska analytiker spekulerar i att denna moderata vändning under galgen mest handlar om politisk taktik. I stort sett det enda politiska område där den borgerliga regeringen har högre förtroende bland väljarna är förmågan att bibehålla en stark ekonomi. Detta utspel handlar då om att svara upp mot allt hårdare socialdemokratisk kritik mot regeringens förmåga på ekonomins område.

Med tanke på den dominerande (demoniska?) roll som Moderaterna har inom alliansen lär ju övriga partier tvingas att svälja denna bittra kalk. Centerpartiet är ju annars starka förespråkare för det goda i fortsatta skattesänkningar. Men ändamålet helgar målet. Moderaterna vill vrida ett potentiellt skarpt vapen ur händerna på socialdemokraterna så här i valkampens inledning.

Det återstår att se vem som vinner på detta. Den moderata omsvängningen är ju så uppenbar att många kan se och genomskåda den. Det positiva med moderaternas omsvängning är ju att även Socialdemokraterna borde kunna prata tydligare om hur man vill finansiera angelägna reformer.

På det sättet kan ju Reinfeldts och Borgs utspel slå tillbaka på dem själva.

Länkar: Aftonbladet ledare, dn.se, di.se, dn.se, dagens arena, Ekot, dn.se, SvD, Ekot, di.se, SvD, Aftonbladet ledare, dagens arena, Ekot, SVT, SvD, SvD, di.se

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 februari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Nu vill (M) samla i ladorna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: