En kompetensförsäkring för fler


För några dagar sedan publicerades ett debattinlägg undertecknat av Stefan Löfven. I inlägget presenteras sju förslag för att förbättra situationen i den svenska skolan. Fokus i förslagen ligger i att göra läraryrket mer attraktivt för fler att söka sig till och för att förbättra lärarnas arbetssituation.

Ett av förslagen – att skapa en kompentensförsäkring känns ju särskilt spännande. Förslaget syftar till kontinuerlig och systematisk kompetensutveckling för lärarna. Staten ska lägga grunden till denna försäkring. Sedan ska man inleda diskussioner med skolans huvudmän och lärarnas fackliga organisationer om hur man ska bygga på den statliga grunden.

Det är klart att det är högst angeläget att verka för att stärka lärarnas ständiga kompetensutveckling för att utveckla deras kunskaper och skolans arbete. Men varför nöja sig med enbart skolans personal? Förslaget om en kompetensförsäkring känns som taget ur en diskussion som skedde för något tiotal år sedan. Det fanns en diskussion om hur staten tillsammans med arbetsmarknadens parter skulle utforma en form av försäkringslösning för att främja kompetensutveckling inom arbetslivet.

Utkastet till en sådan kompetensförsäkring förutsatte statligt stöd parat med att arbetsmarknadens parter i avtal avsatte delar av löneutrymmet för byggande av kapital. Diskussionen självdog väl när staten inte kunde finna en lämplig konstruktion och när parternas intresse för en försäkring falnade.

Det aktuella socialdemokratiska förslaget borde ju kunna starta en spännande diskussion för att forma modeller för kompetensutveckling på fler områden.

Länkar: DN Debatt, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 februari, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En kompetensförsäkring för fler.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: