Fler röstande i Europaparlamentsvalet


Under gårdagen rapporterades det om en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort inför valet till Europaparlamentet.

Skulle deras resultat besannas så skulle valdeltagandet bli 55 %. Det vore verkligen ett fantastiskt resultat i detta nästan glömda val. Med tanke på den roll som Europaparlamentet har idag är det verkligen viktigt att fler väljer att delta i valet av ledamöter.

Annars visar Novus siffror att Miljöpartiet och Vänsterpartiet fått kraftigt ökade opinionssiffror. Anledningen är säkert den som många påpekar. De två partierna är tydligt EU-kritiska. Även om inte MP inte längre förespråkar ett svenskt utträde kan de gynnas av sitt tydliga ställningstagande.

Socialdemokraterna belönas med måttliga 27 % av de tillfrågades röster. Det innebär ändå att man skulle bli största parti bland de svenska väljarna. Men med tanke på att Socialdemokraterna har fått låga siffror i valen till detta parlament siffrorna ändå ganska positiva.

Men som vanligt ska man ju ta dessa siffror med en viss nypa salt. Jag vet inte hur stort urvalet av de tillfrågade är. Mycket kan fortfarande hända fram till valdagen i maj månad. Viktigast är nog att verka för ett högre valdeltagande.

Länkar: EkotEkotEkotEkotEkotEkot, SVT, SvD, dn.se, SVT, EuropaportalenEuropaportalen

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 12 februari, 2014, in EU, Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: