De långtidsarbetslösa blir allt fler


Arbetsförmedlingen kan rapportera att arbetslösheten har minskat något. Det är tydligen den korta arbetslösheten som svarar för denna totala minskning.

Däremot fortsätter den långvariga arbetslösheten att öka. Sedan 2007 har de som varit arbetslösa längre än ett år ökat från 70.000 personer till att idag vara fler än 145.000 personer. Tidningen Arbetet skriver att …

Siffrorna ger bilden av en tudelad arbetsmarknad. De som är unga, någorlunda välutbildade, storstadsbor eller nyss har blivit arbetslösa kan få jobb. De andra får det tuffare.

Det är tydligt att den borgerliga regeringen inte har något effektivt verktyg för att minska arbetslösheten för de som saknat arbete längre än ett år. Arbetsmarknadsministern säger förhoppningsfullt att Arbetsförmedlingen minsann måste besöka många fler företag för att därmed hjälpa de långtidsarbetslösa.

Vad de långtidsarbetslösa behöver är mer av individuellt anpassat stöd för att kunna komma åter i arbete. Arbetslösheten är högst bland de kortutbildade. Fler arbetslösa behöver få hjälp att uppgradera sin kompetens.

Det är klart att det är positivt att arbetslösheten sjunker bland de unga. Men fortfarande är arbetslösheten bland den yngre arbetskraften väldigt hög. I några artiklar skriver Arbetet om hur den ekonomiska krisen i de europeiska länderna slår mot de unga. Tidningen skriver om den förlorade generationen.

Det finns få tecken på att den borgerliga regeringen kommer att ompröva sin arbetsmarknadspolitik. Den har inte lyckats med vad de sade sig vilja – minska arbetslöshet.

Länkar: SVT, ArbetetArbetetArbetetArbetetArbetetArbetet,

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 februari, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. I den givna statistiken ligger alltså Sverige någonstans i mitten…

  Hur ser verkligheten ut då nedbruten i siffror :

  Arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program :
  * Svenskfödda: 7.5%* Flykting- och anhöriginvandrare: 23.1%
  * Andel i gruppen långtidsarbetslösa som är utlandsfödda : 43% och snabbt ökande.
  * Andel i gruppen som uppbär ”socialbidrag” som är utlandsfödda : 60% och snabbt ökande.

  Kanske dags för politiker att fundera kring denna verklighet.

%d bloggare gillar detta: