Visstidsanställningar ger inte fler arbete


Enligt en avhandling som den norske forskaren Jörgen Svalund skrivit skapar inte generösa möjligheter till visstidsanställningar fler arbeten. Jörgen har jämfört förhållandena i de fyra största nordiska länderna. Sverige och Finland som har fler former av tidsbegränsade anställningar har högre arbetslöshet än de restriktivare länderna Norge och Danmark.

Jörgen delar inte synen att fler möjligheter till visstidsanställningar skulle underlätta för arbetslösa att få arbete. Han säger att …

Det kan kanske vara sant i enstaka fall men det sker till priset av att allt fler arbetstagare fastnar i dåliga jobb med dåliga villkor utan möjlighet att utveckla sig. I Norge, som har en striktare syn på visstidanställningar är det långt större chans för en arbetslös att få ett fast jobb än för en svensk som kommer från en tidsbegränsad anställning.

Den borgerliga regeringen i Sverige menar tvärtemot denna norska studie att det inte finns några som helst problem med visstidsanställningar. EU-kommissionen delar inte denna den borgerliga regeringens positiva syn på sakernas förhållanden. Trots påpekanden från EU kommer inte regeringen att vidta några som helst initiativ till att uppfylla visstidsdirektivet.

EU-kommissionen överväger nu att stämma den svenska staten till EU-domstolen.

Länkar: dn.se, Ingenjören, kollega

Fler som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 februari, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Visstidsanställningar ger inte fler arbete.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: