Moderaterna greppar halmstrån


Moderaterna har hamnat i uppförsbacke. Det är tydligt att Socialdemokraterna får större förtroende i flera viktiga politiska frågor och närmar sig Moderaterna i andra. Till det kommer att Fredrik Reinfeldt inte längre regerar i ensamt majestät i förtroendeligan. Även om det kan komma enskilda undersökningar som visar något annat så är den långsiktiga trenden att Moderaterna tappar.

De borgerliga partiernas tydligaste svar på denna utveckling är att påstå att Stefan Löfven saknar erfarenhet av att styra en regering och att han saknar realistiskt regeringsalternativ. Regeringspartierna kommer att gödsla valrörelsen med påpekanden om vilken politik som Socialdemokraterna vill föra. Är det (V):s eller är det (MP):s …

Problemet för regeringspartierna är ju att detta vapen lika gärna kan vändas tillbaka på dem. Ett stort antal väljarundersökningar under lång tid har ju visat att två av partierna kanske ramlar ur Riksdagen. Alliansen som politiskt alternativ är inte lika självklar längre.

I en krönika i tidningen Fokus skriver Claes Lönegård om hur Moderaterna kommer att greppa varje halmstrå som dyker upp. Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, citeras …

Det krävs någon typ av händelse eller någon typ av strategiskt nygrepp som riktar fokus från regeringens tillkortakommanden till oppositionens. Så att regeringen får gå i opposition mot oppositionen.

Vi kommer säkert att få se en delvis ganska smutsig valrörelse. Med tanke på att många av de politiska förslagen ligger nära de politiska motståndarnas blir kampen att slåss om förtroendet. I den kampen blir det den personliga hedern man slår emot.

Länkar: Fokus, Aftonbladet ledare, dagens arena, Aftonbladet ledare, Expressen, di.se, SVT, SvD

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Jimmy Jansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 februari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 8 kommentarer.

 1. Var och en har sin egen sanning. Lite ironiskt är det allt att det är den s-märkta pr byrån Westander som beställt den senaste undersökningen, där Reinfeldt ökar. Det som är intressant är att opinonsundersökningarna spretar just nu, vilket är ett tecken på att ett trendbrott är på gång.

  Att småpartierna riskerar att ramlla ut skymmer sikten för det som fgfaktiskt händer inom det rödgröna blocket, nämligen att trots vapenskrammel om hur illa det är för Sverige så lyfter inte S. Den politiska retoriken är trots det att de rödgröna leder. Så talar bara ett fegt parti utan självförtroende.

  De rörelser vi ser opinonsmässigt är vänsterut. Mot Jonas Sjöstedt.

  Det jag saknar i debatten, jag är själv förstagångsröstare, är att alla frågor belyses helt och hållet. Maxgate är ett exempel där S snöar in på just hamburgerrestaurangerna utan en tanke på alla ungdomar, jag är en av dom, som är anställa inom kommunen och direkt berörs om S höjer arbetsgivaravgiften. Inom kommunen kommer problemen inte inom det populistiska i just Max eller Burger King.

  Vi hade en intressant diskussion i vårt studentgäng om POUL Parris intervjuer. Där slutsatsen blev att Sjöstedt är fräschast, Reinfeldt tråkigast och Löfven känns gammaldags.

  Löfvens sätt att utrycka sig i kombination med epitetet framtidspartiet….nej varken jag eller ngn annan grejade det. Här är Jonas Sjöstedt utom konkurrens.

  Men det stora problemet är ändå själva politiken. Jag upplever S att dom vill och har svar på allt. Svårare att få reda på HUR och vad kostar det. Läste nyss om S sjukvårds inrikting med ett tillskott med ett antal miljarder för att öka personaltätheten…men i andra andetaget höjer vi arbetsavgiften för unga….en ytterligare kostnad vid anställning… vilka ska vi anställa,…?

  Ocj så vidare och så vidare.

 2. ”Vi kommer säkert att få se en delvis ganska smutsig valrörelse. Med tanke på att många av de politiska förslagen ligger nära de politiska motståndarnas blir kampen att slåss om förtroendet. I den kampen blir det den personliga hedern man slår emot.”
  I denna kamp om heder är det ju lysande hur (s) öppnar valstafetten med Tomas Rudin på första sträckan!

 3. Tarmo Lindholm

  Det positiva är ju att alla ser nu med Facit i hand, hur Alliansregeringen har regerat de senaste mandatperioderna.
  Då är det bara frågan om vi vill att det skall fortsätta på samma katastrofala vis som hittills, och låta oss bli blåsta med lögner, eller vill vi att det skall ske en förändring till det bättre..!

  • Katastrof ?
   Lögner ?
   Förändring till det bättre ?

   Vi vet hur S lyckades senast de regerade, de var sämre än alliansen trots enormt mycket bättre globala ekonomiska förhållanden. Betydligt sämre. Din skeva bild av verkligheten är noterad.

  • Göran Johansson

   Nåja Jonny! Du brukar ju ta i med överord. Du anser att den borgerliga regeringen varit överlägsen nästan allt annat. Jag tycker inte det. Att tidigare S-regeringar varit sämre är din åsikt – dock ej ett konstaterat faktum.

   Jag uttrycker mina åsikter – du dina!

 4. Ser att flera av dina bloggande (s)-vänner här önskar honom välkommen tillbaka till politiken så att han inte ställer upp igen kan väl ingen av oss vara säker på? Dessutom – allvarligt talat – var ska han annars hitta ett jobb som ger honom 90.000 kr i månaden? (s) är ju nu för tiden främst en försörjningsinrättning.

 5. Göran – Mitt svar var till Tarmo som använde ord som
  ”Katastrof ,Lögner etc !

  FAKTA:
  Arbetslösheten under senaste S-regeringen under goda globala ekonomiska förutsättningar var lika hög när den var som värst som under alliansen och under tidernas värsta tänkbara globala förutsättningar. Detta trots att man under S-regeringen hade förtidspensionerat ca 230 000 fler människor i en desperat kamp för att snygga till siffrorna.

  ”PWC jämför världens 42 största ekonomier och vi toppar rankningen före Schweiz. Det här utvecklingsindexet är extra intressant för det mäter inte bara ekonomiska standardindikatorer som inflation, BNP och budgetunderskott, utan har ett betydligt vidare grepp.
  I ”PWC Escape Index” ingår hela 20 grenar som grad av koldioxidutsläpp, politisk stabilitet, inkomstfördelning och hur mycket medborgarna litar på varandra.
  Vi vinner inte OS-guld i varje gren men sammantaget kan den svenska välfärdsstaten kliva allra högst upp på pallen.”

  Arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska program :
  * Svenskfödda: 7.5%* Flykting- och anhöriginvandrare: 23.1%

  * Andel i gruppen långtidsarbetslösa som är utlandsfödda : 43% och snabbt ökande.

  * Andel i gruppen som uppbär ”socialbidrag” som är utlandsfödda : 60% och snabbt ökande.

  Källor :
  Svenskt guld : http://www.expressen.se/ledare/ett-os-guld-i-ekonomi-till-sverige/

  Utanförskap i Sverige: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Utanforskapet/

  Arbetslöshet i Sverige : http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/

  Ungdomsarbetslöshet, internationell jämförelse : http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Ungdomsarbetsloshet-internationellt/

  Arbetslöshet, internationell jämförelse :
  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet—internationell-jamforelse/

  Långtidsarbetslöshet, internationell jämförelse : http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Langtidsarbetsloshet—internationellt/

  Sjukskrivna i Sverige : http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Fortidspensionerade-och-sjukskrivna/Sjukskrivna/

%d bloggare gillar detta: