Om huru man vill vässa Arbetsförmedlingen


Utredaren

Såsom har blivit normal praxis presenterade den borgerliga regeringen sin avsikt att genomföra en översyn av Arbetsförmedlingen i form av en debattartikel. I inlägget meddelas hur fantastisk den borgerliga arbetsmarknadspolitiken har fungerat. Det är nästan med förvåning man ändå läser budskapet att allt inte är perfekt.

Regeringens avsikt är att ”vässa” Arbetsförmedlingen. De verkar mena att den bristande måluppfyllelsen enbart beror på att myndigheten Arbetsförmedlingen inte fungerar på avsett sätt. Av det jag läser in av de utredningsdirektiv som utfärdats ingår det inte i uppdraget att granska den genomförda politiken.

Det finns säkert anledning att utreda och fundera över Arbetsförmedlingens uppdrag och roll. Men regeringen kan inte komma ifrån att det är den som styrt inriktningen av Arbetsförmedlingens uppdrag och verktyg. Det är regeringen som beslutat om ekonomiska ramar, detaljstyrning och som genom regleringsbrev angett hur arbetet ska ske.

Det känns som om gårdagens initiativ mest är ett försök att få bort frågan om arbetsmarknadspolitiken från dagordningen och valrörelsen. Genom att tillsätta en enmansutredare har man full kontroll över vilket resultat man önskar uppnå. Genom att inte tillsätta en parlamentarisk utrdning slipper man besvärliga frågor och ifrågasättanden.

Men frågan har väl stötts och blötts mellan de borgerliga partierna och detta är väl det bästa de klarade av att åstadkomma.

Länkar: DN Debatt, DN Debatt, Arbetet, Arbetet, Publikt, di.se, dn.se, Aftonbladet ledare, dn.sedn.sedn.sedn.se, di.se, Ekot

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 7 februari, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om huru man vill vässa Arbetsförmedlingen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: