En idéburen rörelse


Igår genomförde LO sin valupptakt för att presentera den valplattform som organisationen tagit fram. Plattformen har kommit till efter samtal med ett stort antal fackliga medlemmar. De har fått chansen att svara på ett antal frågor.

En del av plattformen är målet att en majoritet av LO-förbundens medlemmar ska rösta på Socialdemokraterna i de val som genomförs under 2014. Det är inget särskilt konstigt eller överraskande med det.

De fackliga organisationerna inom LO och det Socialdemokratiska partiet har växt fram i symbios med varandra. Dess historia är i hög grad gemensam. Den tidiga socialdemokratiska rörelsen hämtade sin ryggrad och styrka från fackligt aktiva som strävade efter att förbättra levnadsförhållandena för sina medlemmar. Den fackliga kampen gick inte att separera från strävandena för ett bättre samhälle.

Om än Sverige ser väldigt annorlunda ut idag är detta ett arv som inte alldeles lätt förändras. De fackliga organisationerna är idéburna rörelser som strävar efter goda arbets- och levnadsvillkor för sina medlemmar. I det ingår att påverka politiska partier och rörelser.

Det faktum att fackförbunden inom LO idémässigt står nära det socialdemokratiska partiet innebär inte att (S) i varje läge delar LO:s åsikter. Det innebär heller inte att LO-förbunden kan beordra (S) att utföra vad man önskar. Det är heller inte på det sättet att LO-förbunden i alla lägen delar samma åsikter.

Men det finns en grundläggande samhörighet kring synen på människor och på hur samhället borde se ut mellan LO och Socialdemokraterna. Det betyder förstås inte att samhörigheten eller kopplingen parterna emellan inte borde förändras och/eller se ut på ett annat sätt. De fackliga organisationera (och Socialdemokraterna) är demokratiska organisationer. Det är möjligt att diskutera en annan ordning.

Det är medlemmarna som avgör hur framtiden ska se ut. Idag tyder allt på att en majoritet av LO-förbundens medlemmar önskar en annan regeringspolitik. Borgerlig omsorg om fackföreningar och hur de borde agera förändrar inte det.

Länkar: da.se, Arbetet, SvD, Aftonbladet debatt, Arbetet, SvD, Ekot, dagens arena, SvD, di.se, Ekot, dn.se, di.se, dagens arena, dn.se, Ekot, dn.se, dn.se, SvD, SvD, dn.se, SvD, di.se, Aftonbladet ledare, SvD, ka.se, ka.se, ka.se, Transportarbetaren, ka.se, Hotellrevyn, da.se

Fler som skrivit: Mario Matteoni, Kaj Raving, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 7 februari, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En idéburen rörelse.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: