Inga bidrag till partier som får anonyma gåvor


Ledamöterna av Sveriges Riksdag Peter Eriksson (MP), Björn von Sydow (S) och Mia Sydow Mölleby (V) meddelar på debattplats att deras partier lämnat en motion till riksdagen. Motionen är ett svar på det, som de säger, otillräckliga regeringsförslag om partifinansiering. De skriver att de …

… lägger en gemensam motion som i stället för ett direkt förbud mot att ge eller ta emot anonyma bidrag till partierna tar sikte på att partier som ansöker om det statliga partistödet inte får ta emot anonyma bidrag. Det parti som vill ha statligt partistöd måste offentligt visa hur man finansierar verksamheten i övrigt. Till detta kopplar vi ett krav för partiets företrädare att intyga att de inte tagit emot anonyma bidrag.

Reaktionerna från de borgerliga partierna verkar vara försiktigt positiva till det röd-gröna förslaget. Det vore ju verkligen bra om man kunde finna en för alla acceptabel lösning på denna surdeg.

Länkar: DN Debatt, dagens arena, dn.se, politism, dagens arena, Ekot, di.se, SvD, Aftonbladet ledare

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Ola Möller, Martin Moberg, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 februari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Detta är en alldeles utmärkt kompromiss, som även M bör ställa upp på. För M har väl inga givare, som man skäms för att redovisa? Och dessutom finns ju andra sätt för givarna att stödja partier och block, vilket inte minst ägarna till hamburgerkedjan Max har visat. Nu tycker jag att man ska spinna vidare på den här tråden och inte alls betala statliga arvoden till riksdagsledamöter, som tar emot ersättningar för sitt politiska arbetet, även från annat hål – även om det så är från den egna partiorganisationen. Löfvén får lön från partiet, men han får ju å andra sidan inget riksdagsarvode, eftersom han inte sitter i riksdagen. Lönen från partiet ska han givetvis avstå från efter valet, eftersom han då antingen kommer att vara statsminister eller riksdagsledamot, i båda fallen med lön från staten.

 2. Anders Dalstam

  Nej, men att man tar emot 7 -8 miljoner från LO. Det är ok. Som LO tar från sina anonyma medlemmar och skickar till partiet. Medlemmar som inte alls vill att deras avgifter skall gå till ett parti som de inte ens röstar på. Inte rumsrent, tycker jag.

 3. Anders Dalstam

  Nej visst, men mot många av medlemmarnas vilja…………Förstår inte att det skulle vara bättre………

  • Göran Johansson

   Nu är ju fackföreningarna demokratiska organisationer och därmed möjliga att påverka. Jag påstår inte att det skulle bli lätt. Men förändringar sker och har skett.

 4. Hur ser bidragen ut från Svenskt näringsliv till Moderaterna. Eller finns inga bidrag utan enbart
  sätt att via Svenskt näringsliv medialt föra ut budskap om vilken politik de vill ha och som samstämmer med Moderaterna.
  samma gäller lobbyfirmor som typ Skattebetalarnas förening o.s.v

  Finns nåt samband som kan jämföras med LO och symbiosen LO socialdemokraterna.
  För den symbiosen är ju välkänd i.o.m arbetarrörelsen blev socialdemokraterna.

  Vore intressant få svar på dessa frågor. Om det överhuvudtaget finns nåt svar.

  • Bert – En företagarvänlig politik är bra för Sverige och dess framtida välfärd.

   Skattebetalranas förening består av människor som anslutit sig, människor feån alla sorters kanter och hörn i vårt samhälle, människor som vill att det offentliga ska använda skattemedel på ett sunt vis, något du givetvis är emot.

   Du Bert sörjde ju att byggfelsförsäkringen skulle avskaffas, det torde du vara rätt ensam om i landet tillsammans med de som profiterade på den dårskapen…

%d bloggare gillar detta: