Det är inte ödet som styr samhället


På debattplats i Aftonbladet argumenterar Stefan Löfven för en annan samhällsutveckling än den vi har idag. Det är ett i huvudsak ideologiskt anförande snarare än en uppräkning av detaljer i ett valprogram. Stefan argumenterar för att minska ekonomiska och andra klyftor så att alla människor som vill ska kunna forma det liv som de önskar leva.

Det finns många skäl varför det är så viktigt att skapa ett samhälle samhälle med allt minskande klyftor mellan människor. Stefan skriver …

… att minska klyftorna i samhället och öka sammanhållningen är inte bara solidariskt, det är också ekonomiskt smart. All forskning och erfarenhet visar att länder med störst jämlikhet – där alla kan utvecklas efter sin egen vilja, tanke och förmåga – också är starkare ekonomier. Därför pekas växande ekonomisk ojämlikhet ut som en av de viktigaste framtidsutmaningarna på toppmötet i Davos. Därför talar i dag USA:s president om hur man ska utforma en politik som minskar klyftorna. Och det är just därför Socialdemokraterna går till val på en politik som sätter jobben främst för att bygga Sverige både starkare och rättvisare.

Stefans inlägg har sin grund i sin egen uppväxt i egna erfarenheter. Hans argumentation utgår ifrån det positiva som han fick lära sig. Inlägget handlar om vilken samhällssyn som vi vill ska styra Sverige.

Länkar: Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt

Fler som skrivit: Peter Johansson, Roger Mörtvik

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 februari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. ”Därför talar i dag USA:s president om hur man ska utforma en politik som minskar klyftorna.”

  USA har en gigantisk uppgift då det gäller minska klyftorna. Det är även enorma kapitalistiska krafter som definitivt inte vill ha minskade klyftor. Dessa är ju enorma vinnare just på dessa ökande klyftor som skett i USA sedan 70-talet och framförallt under tiden Reagan var president.

  Tänk er bara Fängelseindustrin i USA den skapar massor människor som billig arbetskraft åt företag. Hur ska man lösa det?
  Hur ska man lösa den enorma fattigdomen som döljs i USA
  Där denna fattigdom är grogrunden för en framgångsrik fängelseföretagsmarknad.

  Obama talar om höjda minimilöner , kort sagt bara ett litet skrap på ytan av det enorma isblock till klyftor som finns i USA.

  Samma klyftor har vi sett i Sverige rusa iväg sedan 2006. Löntagare ju mer de tjänar ju större förmögenhet de har ju mer har dessa fått i Allmosor av Alliansregimen.

  Motsatsen ser vi hos sjuka, arbetslösa, pensionärer. Främst Hos unga där pressen gör dessa sjuka,
  där dessa splittras som grupp genom att den ene får jobb som är välbetalt medan den andre
  snällt får ställa sig på knä för att erhålla social stöd som de måste jobba för.
  Men där syftet aldrig blir att hjälpa dessa erhålla ett jobb utan snarare utnyttjas som slavarbetare.

  Vi ser ju hur breven nu från Moderatkramare skrivs där man försöker ituta
  att anställda inte ska rösta på sossarna. för då kan jobben ryka.

  Är anställningarna så osäkra, då är det lika bra dessa jobb ryker och rejäl a-kassa och socialförsäkringssystem skapas så ersättningar är så pass goda att folk inte ska jobba för slavlöner och ständiga bidrag där arbetsgivaren är den store vinnaren men där det för den som utför jobbet är likgiltigt om de jobbar eller försörjs av försörjningsstöd utan att jobba.
  Bättre dessa får chans till utbildning och jobb där anställningarna är säkrare, Inte bara kortjobb medans arbetsgivaren får bidrag för den de anställer.

  Precis som Löfven framhåller är jämlika samhällen bäst.

  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/richard-wilkinson-och-kate-pickett-jamlikhetsanden-darfor-ar-mer-jamlika-samhallen-nastan-alltid/

%d bloggare gillar detta: