En ojämställd lönesänkarlinje


Statsministern slår dövörat till

Agneta Berge, utredare på LO, pratar klarspråk i ett debattinlägg om den borgerliga regeringens ”lönesänkarlinje”. Agneta skriver att kärnan i regeringens jobbpolitik …

… är sänkt inkomstskatt för den som arbetar och lägre ersättning vid arbetslöshet och sjukdom. Mer i plånboken för samma lön ska få dig som anställd att hålla tillbaka kraven på löneökningar. Lägre ersättningar ska få dig som arbetslös eller sjuk att ta ett jobb till en lägre lön än annars. Så ska lönerna hållas tillbaka. Och när arbetskraften blir billigare, hoppas Reinfeldt att fler ska anställas.

Regeringen hoppas att sänkta löner (trösklar) ska leda till att fler får arbete. De som betalar priset för denna arbetslinje är de som redan har de lägsta lönerna och de sämsta arbetsvillkoren.

När regeringen själva uttalar sig om sin politik låter de meddela att den har varit ofantligt framgångsrik. De som forskar i frågan är däremot betydligt mer splittrade i frågan om arbetslinjens eventuella framgång. De få arbetstillfällen som möjligen tillskapats har väldigt dyra.

Regeringen siktar mot en tom blå himmel med ett muskedunder och hoppas träffa något. Det mesta av gruset far iväg med en herrans smäll men landar platt på marken. Denna politik kostar samhället stora pengar utan att uppnå avsett(?) resultat.

Det är verkligen dags för en mer träffsäker arbetsmarknadspolitik.

Fler som skrivit: Martin Moberg, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 februari, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Du som är ombudsman på IF- metall hade väl kunnat rätta till hennes berättelse om lägsta lönerna. Hon skriver: ” I de här sektorerna är det vanligt att HON tjänar just en lägstalön. Om hon är vuxen och utan branschvana är det 18.870 kronor i månaden som gäller inom detaljhandel, och 19.264 kronor i månaden inom hotell- och restaurangbranschen. Redan i dag lever hon ofta på marginalen….. ” Du hade kunnat berätta att IF-metall och Stefan Löfven har förhandlat lönerna i teknikavtalet som ger en lägsta lön på 17.867 kronor i månaden och största andelen som jobbar inom metall är man, alltså HON är inte den enda som har blivit offer för fackets dåligt förhandlade avtal. Att Reinfeldt skulle var bakom dessa dåliga löneavtal är väl lite mera smutskastning än sanning, avtal enligt Agneta Berge gör att HAN och HON lever redan i dag på marginalen.

    • Göran Johansson

      Det är sant att lägstalönerna kan vara lägre inom IF Metall. Skillnaden är att industrins arbetare i allmänhet har en bättre löneutveckling än inom servicebranscher.

%d bloggare gillar detta: