Anna Maria Corazza Bildt stretar emot


Håller emot

Det har blivit allt vanligare att större företag kräver långa betalningsfrister av sina underleverantörer. Det är inte alldeles ovanligt med betalningsfrister om fler än 100 dagar. Detta innebär att mindre och i övrigt prispressade företag agerar bank åt stora företag.

Den politiska oppositionen i Riksdagen har emot regeringens önskan begärt en lagskärpning så att företag sinsemellan ska ha trettio dagars obligatorisk betalningsfrist. Jag kan inte påstå att ett sådant krav känns särskilt orimligt. Jag har i mitt arbete sett hur mindre företag pressas ganska hårt av större företag. Det handlar sällan om någon förhandling om villkoren för betalning.

I spåren av lågkonjunkturen har större företag kunnat diktera villkoren för både priser och när man ska betala till det mindre företaget. Beroendeförhållandet gör att många företag accepterar villkoren och hittar andra sätt att omsätta sina fordringar. Ett sätt är att sälja sin fordran till factoringföretag. Det innebär förstås att man får avstå en inte obetydlig del av värdet på sin fordran.

Anna Maria Corazza Bildt (M) anser dock att lagstiftning på området vore direkt förödande för den svenska industrin. Hon får dock mothugg av representanter för underleverantörsledet. Sigmagrundaren och entreprenören Dan Olofsson säger …

Att frivillighet leder till kortare betalningstider är en illusion. Alla de små och medelstora företagare jag träffar skulle uppskatta om regeringen agerar så att betalningstiderna minskar.

Fredrik Sidahl, VD på Fordonskomponentgruppen, förespråkar även han en reglering av frågan.

Det är otillständigt att vissa företag utnyttjar sin ställning för att pressa sina underleverantörer. Det minsta man borde kunna begära är att de tillämpade samma betalningsfrister som de själva använder vid betalningar. Eftersom en frivillig reglering knappast kommer att ske är det rätt med skärpt lagstiftning.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 februari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Anna Maria Corazza Bildt stretar emot.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: