A-kassan urholkas!


Igår skrev Mats Essemyr och Roger Mörtvik ett inlägg om urholkningen av arbetslöshetsförsäkringen. De menar att knappast någon annan socialförsäkring har misskötts mer än den. Värdet av den ersättning en arbetslös kan få har blivit allt lägre. Allt större grupper arbetslösa får en ersättning under den teoretiska nivån om 80 %.

Ett stort antal fackliga organisationer har valt att erbjuda sina medlemmar att teckna en inkomstförsäkring för att kompensera sig för de försämrade nivåerna. Förbund med högre arbetslöshet har i högre grad valt bort sådana lösningar då premierna blir allt för höga.

Arbetslöshetsförsäkringen går samtidigt med allt högre överskott. Försäkringen finansieras genom en avgift som arbetsgivarna betalar in till staten. Avgiften är en del av löneutrymmet och är delvis avstådd lön. Genom de senaste regelförändringarna som riksdagen beslutat om går försäkringen med stora överskott. Dessa överskott använder regeringen till andra ändamål (sänkta skatter?). Mats och Roger säger att …

Det som nu sker är att arbetslöshetsförsäkringens legitimitet hos vanliga löntagare eroderar genom att många tvingas försäkra sig privat, oftast via sitt fackförbund, för att få den trygghet man redan har betalat för gemensamt. Parallellt undergrävs arbetsgivarnas och partssystemets tilltro till finansieringen i takt med att socialavgifterna allt mer förvandlas till en vanlig löneskatt. På sikt kan en sådan utveckling bli förödande för tilltron till de gemensamma trygghetssystemen.

Mats och Roger avslutar inlägget med att uppmana politikerna att ”göra något åt misshushållningen och återupprätta förtroendet för arbetslöshetsförsäkringen.”

Det är en uppmaning jag delar.

Länkar: Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 februari, 2014, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Målet för alliansregimen framför allt Moderater har varit att A-kassan helst ska bort.
  De vill folk ska ta egna dyra försäkringar. Vilket enbart högt avlönade därmed kommer ha råd med.
  Folk som inte har förmågan att att köpa dyra försäkringar blir drabbade.

  Men vad ger ett samhälle fullt av människor med försörjningsstöd.
  Jo det ger människor utan hopp.
  (Se USA där folk antigen fängslas i miljonmängder eller lever i fattiga slumområden.
  Där bostäder kan vara ruckel till hus eller husvagnar. )
  ( Vi ser ju hur alliansen vill lösa bostadsbristen, nämligen med större friggebodar.)
  Detta underminerar fackmedlemskap och det påverkar även lönebildningen neråt.
  Jag kan inte förstå hur folk kan aceptera att a-kassan ”försvinner” den inflationsjusteras ju inte ens idag och botten och taket höjs ju aldrig.
  Syftet är solklart.

  Detta innebär också att arbetsmiljö kan bli till försämring även där drabbas låglönejobb.
  Det innebär även att unga blir väldigt svaga på arbetsmarknaden och får snällt stå med mössan i hand för att ev. kunna få nån förbättring vad gäller arbetstider miljö o.s.v

  Så a-kassan har en viktig uppgift. Den gör samhället både mer jämlikt och jämställdt.
  Den skapar bra arbetsmiljö och den ger en balans mellan arbetsgivare och arbetstagare

  Att rösta blått innebär kort sagt inga sociala skydd utan du är helt beroende av en markndskraftig arbetsgivare, en frisk kropp, och gärna en god förmögenhet.
  ja helst även en rejäl fallskärm.
  Hur många har det.?

%d bloggare gillar detta: