Minskad forskning på arbetslivet


TCO-tidningen har samtalat med professor Bengt Järvholm kring forskning om arbetslivet. En gång i tiden fanns Arbetslivsinstitutet – ett svenskt nationellt forskningsinstitut och kunskapscentrum för arbetslivsfrågor.

Arbetslivsinstitutet producerade skrifter och kunskap om arbetslivet. Det ägnade sig åt forskning inom områdena arbetsmarknad och arbetsrätt, arbetsorganisation,belastningsskador, arbetsmiljöteknik, ”hälsoeffekter av det nya arbetslivets psykosociala problem”, arbetsmedicin, allergi, påverkan på nervsystemet samt kemiska riskfaktorer och toxikologi.

Bland de första åtgärder som den borgerliga regering som tillträdde efter valet 2006 var att föreslå kraftiga nedskärningar i Arbetsmiljöverkets budget samt att lägga ned Arbetslivsinstitutet. Regeringens förhoppning(?) var att forskningen skulle övertas av universitet och högskolor. Delvis har väl det blivit så. Men det som framför allt har skett är att finansiering av arbetslivsforskning är betydligt mer osäker (och förmodligen har minskat) samt att forskningen inte samordnas på tidigare sätt.

Bengt Järvholm menar att dagens arbetslivsforskning är mer sårbar. Den har ett fåtal finansiärer och riskerar därmed att likriktas. Bengt vill att en central instans som skulle vårda landets kunskaper i arbetslivsområdet skapas. Han har medverkat till att ta fram ett förslag till ett sådant.

Jag delar verkligen Bengts förhoppning. Det behövs en målinriktad och långsiktig forskning kring arbetslivet. Inte minst handlar det om att förbättra möjligheterna för fler att arbeta längre, förbli friskare än idag och därmed få ett bättre liv som pensionär.

Länkar: TCO-tidningenTCO-tidningen, dagens arena

Fler som skrivit: Mikael Dubois, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 februari, 2014, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Minskad forskning på arbetslivet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: