Det går definitivt åt fel håll för alliansen!


Ekot rapporterar att gapet mellan de röd-gröna partierna och de fyra allianspartierna inte har varit större än idag. De tre röd-gröna partierna får, tillsammans, 51,7 % av väljarnas röster enligt den sammanställning som Novus gjort. Alliansen får endast 37,6 % tillsammans.

Skulle man sedan undanta Kristdemokraterna och Centerpartiet ur ekvationen (eftersom de ligger under 4 %) ser resultatet än sämre ut för de borgerliga partierna.

De borgerliga partierna hoppas förstås på att trenden ska vända ju närmare valdagen vi kommer. Det är ju förstås inte omöjligt att så blir fallet. Men samtidigt är det tydligt att nedgången för Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna har pågått under en längre tid. Skillnaden inför detta val är att både (KD) och (C) så stabilt legat kring riksdagsspärren. Framförallt (KD) har snarare legat under spärrens nivå.

Med totalt minskande opinionssiffror för de borgerliga partierna blir det allt färre röster som kan användas för sympatiröstande. Med två borgerliga partier liggandes under riksdagsspärrens nivå kan resultatet bli röstsplittring som endast förvärrar situationen för den samlade borgerligheten. En röst på Centern eller Kristdemokraterna riskerar ju att bli en bortkastad röst.

Den röd-gröna uppgången ligger i att Vänsterpartiet har tydlig medvind i sin politik. Det är möjligt att just frågan om vinster i välfärden har gynnat dem i denna fråga. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna ligger stabilt i opinionen utan tydlig vare sig nedgång eller uppgång.

Det kommer att bli spännande att invänta SCB:s stora väljarundersökning som kommer i vår. Bekräftas de borgerliga partiernas opinionstapp då kan vi nog se fram emot en ny regering efter valet i september.

Men ingenting är vare sig säkert eller garanterat. Det ska ju trots allt genomföras en valrörelse där partiernas förslag och idéer kommer att prövas av väljarna.

Länkar: Ekot, SVT, di.se, dn.se, SvD

Fler som skrivit: Ola Möller, Peter Högberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 februari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Vad som är kul är att Vänstern går framåt.
  Vänsterpartiet förespråkar bland annat en större offentlig sektor samt ett ökat skatteuttag för framför allt höginkomsttagare och storföretag.
  De säger nej till vinstuttag i välfärden och menar att välfärdsresurser skall fördelas efter behov.

  En klok politik som nog faktiskt många hakar på.
  Ja fler lär rösta på vänstern än vad som kommer rösta på FP , C, eller KD.

  Sedan är ju Jonas Sjöstedt oslagbar som partiledare.
  Finns ingen ödmjukare än Jonas, Aldrig en ond blick aldrig ett
  upphetsat tal.
  Alltid ödmjuk och lyssnande .

  En fantastisk partiledare med stor kunskap, bred erfarenhet
  och gott hjärta

  Vänstern är värda en framgång.

  • Bert

   Den förbjudna sanningen :

   https://guuran.wordpress.com/2014/02/01/centerns-looftunna-forhoppningar/

   Om vi använder oss av SCB som är en mer vetenskapligt tillförlitlig källa så har de sedan 1990 beräknat just utanförskapet. Vad säger då SCB ?

   Jo, siffran för helårsekvivalenter (uv människor i utanförskap) för 2006 var 1.022.168 och senaste siffran för 2012 var 798.958, alltså en minskning med över 200.000 helårsekvivalenter.

   Fakta, inte fiktion. PRAVDA lever vidare i den socialistiska/socialdemokratiska pressen.

   När jag uppmärksammade lögnen så tog bloggägaren bort avslöjandet, patetiskt men det är så vänstern fungerar, sanningen och fakta förträngs.

   Bert/Göran hand i hand de gå,…

 2. ”Ekot rapporterar att gapet mellan de röd-gröna partierna och de fyra allianspartierna inte har varit större än idag.”

  Gör inget om gapet ökar än mer.
  Ju rödare Sverige ju bättre.

  • Om de rödgröna styr Sverige får vi försöka ta oss igenom det traumat. Inte mer med det. Frågan är vilken politik som kommer att föras, allt är höljt i dunkel.

   Bert – Hur känns det ”Mr SCB” att bli avslöjad …

%d bloggare gillar detta: