Moderaterna tappar förtroende


Dagens Industri har låtit opinionsinstitutet Novus analysera väljarnas förtroende för partierna i 25 olika politikområden. Resultaten visar att Moderaterna har fått minskat förtroende från väljarna på samtliga analyserade politikområden.

Socialdemokraterna har högre förtroende än Moderaterna i 17 av de 25 olika områdena. (S) har högre förtroende i välfärdsfrågor som sjukvård och barnomsorg. (M) har högre förtroende i 7 av de 25 politikområdena (bl.a. ekonomin och näringslivsfrågor). Det som är intressant är att det är inom frågorna om lag och ordning, energipolitik och försvarspolitiken som (M) har tappat som mest.

Undersökningen visar också att osäkerheten om vilket parti som har den bästa politiken har ökat bland väljarna. Det innebär ju både möjligheter och risker för partierna när man kommer närmare valdagen. Det gäller ju att övertyga väljarna om att det egna partiet har den bästa politiken. Det blir ju inte en alldeles lätt uppgift när partierna allt mer fylkas i den politiska mitten och norpar politiska initiativ av varandra.

Socialdemokraterna har fått ökat förtroende i flera strategiskt viktiga politikområden. Dock har Moderaterna fortfarande högre förtroende i opinionen när det gäller ekonomin – ett annars starkt (S)-märkt kort. Det är väl därför ingen slump att det kommit flera politiska utspel från socialdemokraterna för att så tvivel på Anders Borgs kompetens som finansminister.

Länkar: di.se, Fokus

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: