Högre inflation är vad som behövs


För en tid sedan besökte Paul Krugman Sverige för att hålla ett anförande. I samband med besöket intervjuades han av Svenska Dagbladet. I intervjun framförde han en del synpunkter om den svenska ekonomin. Bland annat ansåg han att inflationen behöver bli högre i hela västvärlden. Fyra procent ansåg han vara en lämplig nivå.

Intervjun har föranlett Svenska Dagbladet att höra med andra om det lämpliga med ett högre inflationsmål. Riksbankens direktion fokuserar hellre på människors skulder än på det inflationsmål om två procent som Riksdagen ålagt den. Lars Calmfors har inget principiellt emot högre inflationsmål än vad som gäller idag.

LO-ekonomerna brukar upprepa kravet om att Riksbanken borde leva upp till uppdraget om att hålla inflationen på två procent. Lars EO Svensson, som tidigare satt i Riksbankens ledning, har kritiserat dess beslut. Genom att inflationen hållits på en betydligt lägre nivå än vad uppdraget innebär har Sverige en högre arbetslöshet.

Det är tydligt att flera tunga nationalekonomer förespråkar en något högre inflation som något långsiktigt bra ekonomierna och för utvecklingen på arbetsmarknaden.

Länkar: SvDSvDSvDSvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 januari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 14 kommentarer.

 1. Högre inflation? Ja vad vet jag.
  Men så länge vi har en politisk inriktning där arbetslöshet utnyttjas för att låta arbetslösa jaga som vargar för att driva låglöner neråt. Så länge tror jag inte ens högre inflation hjälper mot sådan politik.

  Attityden politiskt måste ändras. Minska klyftorna genom att förbättra socialförsäkringarna.
  Förbättra välfärden genom att utge statsbidrag inte som nu frysa de. Skatter får inte bli det alenarådanade temat där de svagaste grupperna ska sörja för skatter och högre avlönade använda skatter som ett sätt att berika sig.

  Vi behöver mera jämlikhet hur det ska skapas vet inte jag , men lösa allt med sänkta skatter begriper väl vem som helst att det funkar inte.
  Sänkta skatter där det på snart 8 år inte getts en enda skattesänkning för sjuka, arbetslösa, och marginellt för pensionärer.

  Det är inte politik för folket det är styrd politik för en överhet.
  Kort sagt kaoskapitalism.

  • Bert längtar tillbaka till löne(s)änkarna, det parti som medvetet förde en lönesänkande politik och som var emot varje steg i jobbskatteavdragen. En dubbel whammy mot arbetare, ett tvåfrontskrig.

   Bert vill ”minska klyftorna”, dvs mindre löneökningar och högre skatt för de som arbetar, mer bidrag för de som inte arbetar. Målet är kaossocialism, låt oss hoppas att Sverige aldrig får uppleva det som Bert trängtar efter.

   Ett Sverige där alliansen ska sättas i arbetsläger, ett Sverige där man jublar över att oliktänkande tragiskt avlider. Berts Sverige är ett omänskligt Sverige.

 2. Sagt som nyårslöfte av Mikael Wiehe.
  Sångaren ni vet.
  Citat:

  ” Nyårslöfte

  En vrede drar fram över Europa. En vrede över ett ekonomiskt system som låter den rikaste procenten av befolkningen bli allt rikare samtidigt som den fattigaste tredjedelen av befolkningen blir fattigare. En vrede över ett ekonomiskt system som aktivt går till attack mot den offentliga sektorn och som har orsakat 25 miljoner arbetslösa i Europa, främst bland kvinnor och ungdomar. Kulturens viktigaste uppgift 2014 blir att beskriva och analysera denna vrede och det ekonomiska system som orsakar den.
  Jag lovar att 2014 i ord, ton och handling bekämpa detta orättfärdiga ekonomiska system som nu härskar i Sverige och världen. Jag lovar att med all min kraft försöka kanalisera in den rättmätiga vreden i ett arbete för ett rättvisare, jämlikare och mera jämställt samhälle och att med alla till buds stående medel försöka förhindra att de som drabbats av detta ekonomiska system blir en rekryteringsbas för främlingsfientlighet, rasism, fascism, nazism, sexism och homofobi.

  Mikael Wiehe, Sydsvenskan, 31 december 2013″

  Rätt bra skrivet av Mikael tycker jag.

  • Bert : Mikael Wiehe är en utmärkt musiker men ekonomi och politik är nog inte hans starka sidor.

   Synd att Wiehe inte inser vilken välfärd som kapitalism kombinerat med demokrati inneburit för oss som lever i dessa samhällen, inte minst för honom själv.

   Synd att han inte vill kanalisera kraft även mot kommunism, socialism och religiös fundamentalism.

   Wiehes politiska engagemang och resonemang haltar därmed oerhört och är helt enkelt inte trovärdigt.

   Om man inte tar avstånd från och motarbetar alla former av sådan poltisk extremism utan tvärtemot omfamnar viss extremism är man bara en simpel extremist.

 3. Nu är det ju så att inflationsmåttet som används kan diskuteras. T.ex. räknas inte bostadspriserna in i måttet vilket kan tyckas konstigt.

  Sen vet jag inte vad du tycker Riksbanken bör göra? En styrränta på 0,75% är högst rimlig om man betänker att ECB med krisande länder som Grekland, Spanien etc. har 0,5% i styrränta.

  Personligen är jag helt övertygad om att en ytterligare sänkning av styrräntan från dessa extremt låga nivåer ger ytterst få jobb. Risken är istället att den icke fungerande bostadsmarknaden överhettas ännu mer. Om nu fokus verkligen är att få ner arbetslösheten vilket jag betvivlar (drevet mor Riksbanken handlar antagligen mest om särintressen hos banker, mäklare och bostadsägarnas intresseorganisationer) så vore en arbetstidsförkortning betydligt smartare. Ett första steg kan vara 35 timmars arbetsvecka från 2015 med mål om 30 timmar från år 2020.

 4. Helt rätt ifrågasättande sign Leif.

  Jag anser inflationsmåttet är helgalet.
  Hyror, mat är det som stigit mest.
  Det som dessutom är det vi är mest i behov av.

  Jag ser det som att inflationens mått mest räknas på
  leksaksplastankor, elektronik och en massa skit som vi inte
  nödvändigtvis behöver för överlevnad eller ett harmoniskt liv.

  Samma gäller ordet skattetryck som Högern använder.
  Skattetrycket för sjuka, arbetslösa ökar ju bara, medan för rika sjunker det.
  Sedan om statsekonomin får lägre skattetryck det drabbar ju bara de svaga grupperna.

  Skattemoral vore ett bättre mått.

 5. Jo skattetrycket har ökat för sjuka, arbetslösa. Skattetryck är det som utgörs av skatter till det allmänna, Alltså Landsting, Kommun, Stat.

  Ex. Landsting har höjt avgifterna för besökande. främst sjuka så sammantaget har gruppen svaga fått högre skattetryck , Samma gäller Arbetslösa i form av höjda kommunalskatter eller avgifter som ökat.
  Kort sagt avgifterna d.v.s det som ingår i skattetrycket har ökat för gruppen ”svaga.” Medan löntagarna får kompensation för detta via ex: jobbskatteavdrag. Lönehöjning.

  • Vissa landsting höjer andra ligger stilla, samma med kommuner. Grundavdrag höjs vilket gynnar framförallt de med låg inkomst. Bidrag för hyra etc ökar.

   Att blanda in kostnader för el/mat eller avgifter har inte med skattetrycket att göra, lär dig att skilja på det.

   Så nej, du har inte påvisat att skattetrycket ökat för sjuka/arbetslösa.

   En fråga : Är du emot att arbetare får kraftiga lönehöjningar ? Tycker du det är orättvist mot de som är arbetslösa eller pensionärer ???

 6. Borde egentligen inte svara. Gör ett undantag. I.o.m du inte verkar förstå så ger jag en kort
  redogörelse.

  ”Att blanda in kostnader för el/mat eller avgifter har inte med skattetrycket att göra, lär dig att skilja på det.” skrev Disenfeldt.

  Jag skrev inget om el/mat. Var hittar du det.gällande skattetryck?.

  Det är avgifter till kommuner, Landsting stat jag nämde.
  EX: höjd avgift för att besöka en vårdcentral har för sjuka höjts med 100% på flera ställen.
  Sådant påverkar skatterycket för svaga grupper.

  Skatter har höjts i både Landsting och Kommuner.
  I kommuner har ( senaste uppgift ) 218 av 290 kommuner höjt skatten.
  Landstingen där ska en del höja en del har redan höjt. Andra ligger kvar.
  Detta påverkar så skattetrycket höjs för svaga grupper.

  Stat den har sänkt skatten med ca: 700 miljarder sedan 2006
  Skattesänkningar och plundring från a-kassa, sjukförsäkring gör att dessa får sänkt skattetryck medan svaga grupper inte kompenseras med en enda krona.

  Propagandan som förs är att skattetrycket sänkts. Men som vanligt omtalar Alliansen inte hela sanningen

  • Bert – Du pratade om avgifter vilket inte har med skattetrycket att göra, lika lite som mat (som jag lade till för att visa fler exempel) etc.

   Du måste lära dig att skilja på skatter, avgifter och kostnader.

   Att kommunerna höjt skatt lite måste jämkas med höjda grundavdrag, högre bidrag till hyra etc, dvs av dina påstådda ”höjda skatter” blir det inget relevant kvar.

   Om du tror dig besitta en annan sanning så redovisa fakta istället.

   A-kassa liksom andra sociala försäkringar går fortfarande med plus, ett plus som idag ramlar felaktigt in i statskassan, det bör återbördas årligen till de som betalat in för mycket, dvs de som arbetar.

   Skattetrycket i Sverige har sänkts några procentenheter, detta upprör dig så mycket som helst velat se en fortsatt ökning av skattetryck på arbetare. Det är sanningen.

   Fakta :
   http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/?awc=&gclid=CI_0vIitobwCFcFa3godcHUAhA

   2000: 51.5%
   2006: 48.3%
   2012: 44.2%

   Som synes en ganska linjär sakta sänkning de senaste 12 åren.

   Oj, du glömde min fråga :

   Är du emot att arbetare får kraftiga lönehöjningar ? Tycker du det är orättvist mot de som är arbetslösa eller pensionärer ???

 7. Nu visar du riktigt ordentligt att du inte förstår nåt av det jag skrev.
  Sedan avslutar du med en fråga:

  ”Är du emot att arbetare får kraftiga lönehöjningar ? Tycker du det är orättvist mot de som är arbetslösa eller pensionärer ???”

  Ganska långt borta från det jag skrev nämligen en kort förklaring om skattetryck.
  Tänker inte svara på din fråga. För den är så illa formulerad.

  Pröva med nån annan du kanske får nån på ”kroken” .
  Nu till Hockey.

 8. Jag skriver om eller det som Göran Johansson har som ämne.
  Dessutom kan detta vidareutvecklas där annat kommer in.
  Dina frågor är jag inte intresserade av.

  Sedan är det ju kanske vänligt menat.
  Men du behöver inte tycka till åt mig. Det gör jag själv.
  Dina tolkningar hur jag tycker och skriver är rätt ointressanta.

%d bloggare gillar detta: