Huruvida restaurangbranschen står inför en katastrof


Richard Bergfors, vd Max Hamburgare, försvarar i ett inlägg sin inställning till rabatt på sociala avgifter och halverad restaurangmoms. Han säger att företaget skapat 279 arbetstillfällen sedan restaurangmomsen sänktes. Han låter därmed antyda att sänkt moms har varit den enda anledningen till att arbetstillfällena har ökat inom företaget.

Det är ett påstående som vare sig går att belägga eller motbevisa.

Vi kommer aldrig att kunna veta om utvecklingen hade blivit på något annorlunda sätt sänkt restaurangmoms förutan. Max har ju sedan en längre tid tillbaka växt och etablerat nya restauranger runt om i Sverige. Detta är en utveckling som igångsattes långt innan den borgerliga regeringens reformer.

Organisationen Visita har ju vid flera tillfällen glädjestrålande kunnat omtala vilket resultat som regeringens reformer har haft för branschens utveckling. Andra undersökningar visar på helt andra resultat för de politiska besluten. I bästa fall har en 4.000-5.000 arbetstillfällen kommit till i branschen. Det betyder dock inte att det handlar om helt nya arbeten. Genom att subventionera en bransch kan ju arbetstillfällen försvinna från mindre gynnade.

Jag har ingen särskild synpunkt på att Richard Bergfors arbetar för sin bransch bästa. Det viktiga är bara att han balanserar sitt engagemang i förhållande till de anställda i företaget. Vi lever faktiskt i en demokrati som bygger fritt åsikts- och informationsinhämtande. Eftersom han nu bjudit upp till dans i frågan utgår jag ifrån att företaget kommer att understödja sina anställdas möjligheter att inhämta andras synpunkter på för- och nackdelar med de reformer som regeringen genomfört.

Länkar: Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt, di.se, Resumé, Resumé, Arbetet, Kollega

Fler som skrivit: Ulf Bjereld, Martin Moberg, Jari Puustinen, Erik Fransson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 24 januari, 2014, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 9 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Som fattigpensionär har jag inte råd att äta på finare restauranger. Ska jag äta ute får det bli en snabbmatsrestaurang. Jag har således stor erfarenhet av både McDonalds och Max, och även några gånger från Burger King. Jag vågar påstå att många av Max’ nyetableringar är felinvesteringar, som inte lockar många matgäster.

  Man har satsat på dyra nybyggen, som det kan bli svårt att göra sig av med om restaurangen inte bär sig, och dessutom med sämre lägen än McDonalds, som ofta har hyrda lokaler inne i gallerier o.dyl, där folk rör sig i andra ärenden och spontant kan bli sugna på en hamburgare. Dessutom saknar de nybyggda Max-restaurangerna ”atmosfär”, vilket konkurrenterna dock har lyckats skapa i någon mån. Vad är det för vits att bygga en Max-restaurang bakom McDonalds, så att Max-restarurangen skyms av konkurrenten? Vem ska Bergfors skylla på, om alliansen vinner valet i höst?

  Det var väl inte heller något snilledrag att angripa de partier, som förmodligen en majoritet av snabbmatsrestaurangkunderna kommer att rösta på i höst. Typiska borgerliga väljare föredrar nog att äta på finare ställen. Med en höjning av ersättningarna till sjuka och arbetslösa skulle dessa ha råd att äta ute i samma omfattning som förut, även om restaurangmomsen höjs.

  Någon, som har förstått att fattiga, men många kunder är lönsamma tillsammans, och att det blir rejält med klirr i kassan om just de får mer pengar att handla för, är IKEA:s grundare Ingvar Kamprad, som är en av världens rikaste personer. Så lyser allians-propagandan med sin frånvaro inne i IKEA-varuhusen.

  De nuvarande Max-ägarnas far var kanske ett affärsgeni, men den egenskapen verkar inte ha gått i arv till sönerna.

 2. Redogörande blogginlägg av Göran må jag säga.
  Självklart är det flera faktorer som medför att 279 arbetstillfällen tillkommit att enbart lägga sänkt restaurangmoms som orsak. Vad har då medfört att sedan 1968 när Rickards pappa startade MAX att nära 100 MAXrestauranger skapats.- Inte är det precis restaurangmomsen.

  Dessutom påstå att restauranbranchen skulle hamna i kris om restaurangmomsen tas bort är ju också rena fantasierna. Det finns minst 10 000 Restauranger skulle de hamna i kris så skulle det jämföras med det Industrin råkar ut för genom den globala konkurensen.

  Personligen tycker jag det är fel restaurangmomsen sänkts. Bygga upp en politik där låglönejobb är grejen verkar vara Alliansens politik. Att stödja ensidigt Restauranger är helgalet.
  Bättre fler brancher får stöd eller att sjuka, arbetslösa, får stöd så de kan konumera. Det i sig ger jobb och bättre löner.

  Det är rätt märklig politisk filisofi där Reinfeldt talar om sänkta trösklar för lågavlönade. D.v.s sänklta löner samtidigt blev han svart i ögonen när en miljon högt avlönade inte fick höjd brytpunkt vilket ”kostade” 3 miljarder men som nu röstades ner.

  Visst borde man verka för lägre höglöner så utrymme för högre låglöner skapades det skulle i sin tur ge mer konsumtion som i sin tur skulle ge fler jobb.-
  En högavlönad kan inte mer än äta skita och sedan vad gör de med resten.
  Jo flur med dessa utomlands jobbar mindre och frångår arbetslinjen.

 3. Nej man vet inte hur många av dessa drygt 200 personer som kommer av att man låter restaurangmaten få samma moms som matmomsen. Men både facket och arbetsgivarna är oroliga för att det ska bli som förut. Idag kom skatteverket dessutom med en rapport som visar att momssänkningen dessutom lett till en vitare bransch där fler gör rätt för sig. Tycker man att det är ett urbota dumt förslag att ha samma moms på all mat. Ja då kan man säkert köra över Facket och skatteverket och skapa sig sin sanning.

  • Jag ser restaurangbranchen som en möjlighet för staten ta in skattemdel.
   Detta med samma och rättvisa är redan bortsopat inom så många områden så det kan läggas åt sidan även här.

   Det finns ingen rättvisa med ökande klyftor då behöver det inte i försvar ges rättvisa i detta fall heller. Restaurangbranchen är stor. Lite mera skatt ger många kronor till statskassan.
   Sådant ska nyttjas men det ska ske med finess.

   Dessutom är det inte fattiga, sjuka, arbetslösa eller pensionärer som har råd springa som tättingar på restauranger. Det är medelinkomsttagare och högre avlönade.
   Så restaurangmomssänknig är kort sagt en skattesänkning för idkarna samt för bättre bemedlade.
   Att hela tiden försvara när bättre bemedlade får skattefördelar är dåligt detta när svagare grupper får betala priset för detta.

 4. Hej,
  det gick helt enkelt inte att låta bli.
  Skånske Arne & Jonny Spöge – Veckans visa –
  Max hjärta Alliansen:

  Dela gärna!!!

  Texten:
  Jag jobbar på Max och vänder kött
  De vill inte att jag röstar rött
  Vd:n är det synd om, han är ingen knös
  Han säger: Vinner V och S blir jag arbetslös
  Hundra mille räcker ej
  då får han sparka mej
  Mycket vill ha mer så det må va hänt
  Jag går till en annan skräpmatsproducent

 5. Sagt av Bergfors
  ”De senaste åren har vår bransch fungerat som en välbehövlig jobbmotor i en annars stagnerande ekonomi och gett många unga tillträde till deras första jobb. Om restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga dubbleras kommer det att knäcka denna jobbmotor.”

  Moderater brukar säga att när folk friställs från sina jobb frigörs de till att skapa nya brancher
  som i sin tur skapar jobb. Lustigt det gäller inte när man får ösa bidrag till storföretag som kan nytta unga som billig arbetskraft eller som MAX hämta arbetskraft betald delvis av staten från Safac.
  Man undrar om även MAX nyttjar FAS-3
  FAS-3 är ju som bekant sekretessbelagt så det lär vi inte få några uttalanden om.

 6. Idag kom VD-n på Silentium Med utspel om varning om det blir sosseseger.
  Jag väntar bara på ett annat Bidragstörstande företag som är inom Callcenterbranchen börjar tugga på.

  Nämligen det bidragstörstande Xzakt. Med Gunilla Von Platen.
  En riktigt högerdonna som inte varit populär som företagare .
  Där anställda knappt fått gå på toa eller där hon utnyttjat bidrag, sedan tagit in nya.

  Kort sagt det verkar finns en kultur bland vissa företag nyttja billig arbetskraft främst unga som inte har facklig erfarenhet eller arbetslivserfarenhet, få bidrag för allt.
  Samtidigt som man dessutom kan tala illa om de unga.

  Kort sagt det brancher där man egentligen aldrig visat entreprenösarnda
  utan andan har funnits hos staten där man mjölkat den för att bli mångmilonärer.

  Tycker det vore bättre ge fler unga jobb inom det offentliga , inom hemtjämnst
  Fler händer inom vården o.s.v än att en massa skumma företag ska göra sig rika enbart på statliga medel och dessutom nytta unga med dåliga löner och arbetsvillkor.

  Tror det finns en hel del göra inom detta område.,

 7. Nu vill facket ha kvar momsen (HRF) för att det ger tryggare arbetsvillkor för de som arbetar i branschen. Förr var det partiet som ville detsamma. Kika gärna på denna länk. Det var tider då Socialdemokraterna värnade om restaurangjobben.

  http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/sodraalvsborg/Nyheter/Rodgrona-presenterade-valmanifest-/

 8. Känner mig lite sviken på min röst

%d bloggare gillar detta: