Max katastrofvarnar


En fullständig katastrof för oss!

Det rapporterades igår om att ledningen för Sveriges svenskaste hamburgerkedja har meddelat sina anställda sitt hjärtas mening om det kommande valet. Företagsledningen omtalar för de anställda att …

Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt.

Det är självklart på det sättet att företagsledningar har rätt att förmedla för dem angelägen information till sina anställda. Denna rätt är ju inte annorlunda än den som fackliga organisationer har till sina medlemmar. Det viktiga är ju bara att det framgår att det är en uppfattning som förmedlas – inte en vetenskaplig sanning.

Det är heller inte oviktigt hur uppfattningar och information förmedlas. Demokratin fungerar bara om åsikter och information förmedlas i en respektfull ton. Inte minst viktigt är att man tillåter och uppmuntrar till diskussion. Det är när olika ståndpunkter möts och prövas som politik uppstår.

Jag utgår ifrån att företagsledningen för Max inte avser att förhindra en öppen debatt kring för- och nackdelar med rabatterade sociala avgifter och restaurangmoms bland sina anställda. De kommer säkert att underlätta för sina anställda att ta egen ställning och att inhämta alternativ information i frågan.

Länkar: dagens opinion, dn.se, SvD, dn.se, di.se, SvD, politism, Hotellrevyn, Arbetet

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Högberg, Storstad, Martin Moberg, Ordförandebloggen, Sjätte mannen, Kaj Raving, Leine Johansson, Peter Johansson, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 januari, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. Och som ett brev på posten kommer idag media med en smutskastningsartikel om MAX…

 2. Visste ni att Rickard Bergfors och Christoffer Bergfors pappa var den som skapade MAX. Nämligen Curt Bergfors.
  Han skapade MAX 1968 som 19-åring.

  Curt skadades svårt vid en dykolycka 1986 och bröt nacken. Sedan dess är Curt Bergfors förlamad från bröstet och neråt och sitter i rullstol.

  Vidare citat: 2012
  ”Det är ödmjukheten menar Richard att livet så plötsligt kan förändras som gör att värderingarna inom företaget blivit så starka.
  Max har till exempel ett mål att anställa minst 250 personer med funktionsnedsättning i bolaget. I ett samarbete med Samhall satsar man på att ge människor med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar jobb. Människor som många gånger aldrig har haft ett riktigt arbete.”

  Egentligen tycker jag det är konstigt att Rickard som är VD för MAX skrev detta.
  Jag tycker man fått en bild av att både deras pappa och de själva varit socialdemokrater.

  Curt hade nära samarbete med Sven Köhler när han var kommunalråd i Luleå.
  Sven Köhler som hyllades både av Palme och av Sträng.
  De om detta.

  • ”Jag tycker man fått en bild av att både deras pappa och de själva varit socialdemokrater. ”

   De bilder du får brukar vara rätt vridna.

   Familjen Bergfors verkar vara en familj med kloka människor, de vet vilken politik som väntar med en S+Mp regering, de har lång erfarenhet av att verka under både S-regering och alliansregering.

 3. Det klart man inte som arbetsgivare skall prata om vilka partier man tycker är bra för företaget. Sänkt restaurangmoms är dessutom från början ett Socialdemokratiskt förslag som Mona Sahlin gick till val på. Så att tala illa om Socialdemokraterna i denna fråga kan leda fel. Dessutom är Hotell och Restaurangfacket är nu mycket oroliga och har bett Löven att tänka om. Så vägen kan gå genom att försöka påverka politikerna istället, det tror jag på.

  Men däremot måste man naturligtvis få prata om saakfrågan och meddela vilka effekter det får om vi återigen inför olika moms på mat beroende på vem som säljer den. Det klart att det får effekter för restaurangerna om man höjer momsen på närlagad mat. Särskilt om man samtidigt behåller den låga momsen på samma mat bara den är fabrikslagad och säljs i butik.

  Max sa att de skulle anställa ca 250 personer om momsen sänktes. Det har man gjort. Naturligtvis måste man få säga att dessa jobb är i fara om politikerna inte längre ger de förutsättningar man trodde man skulle få behålla.

  Det är en tragedi för dessa unga killar och tjejer som behöver få in en fot på arbetsmarknaden.

  • Nää ! Låt oss slippa fler sådana där utspel.
   Företag ska definitivt inte styra vad folk ska rösta på. Att skriva ett brev om hur företaget går är en sak.

   Vi vet redan att storföretag är Blåa och styrs av egoistiska kapitalister.
   låt inte dessa lura folket ännu mer.

   Det räcker att banker och borgare redan satt arbetarna på plats när de slagit sönder både a-kassa, fackföreningar och skapat en enorm bolåneskuld. Vi behöver varken hot eller att förtrycka människor enbart för att de jobbar eller är arbetslösa.

 4. Bert vill lägga munkavle på företagarna …

  Ägnar Bert nästan 50% av LO’s medlemmar en tanke som INTE röstar S men ändå tvingas stödja ett parti de inte vill se vid regeringsgrytan ??? Knappast …

  Vad gäller bolån.

  Tack vare alliansen och jobbskatteavdragen (som socialdemokraterna varit helt emot) så får nu en genomsnittlig heltidsarbetande ca 2200:- mer i plånboken varje månad.

  Det innebär att för ett par (gifta/sambo) så talar vi om totalt 50000:- mer om året.
  Paret skulle då kunna välja att lägga detta i spargrisen. Efter 10 år har man då sparat ca 500 000:- vilket utgör en rejäl portion att langa in som insats i en lägenhet etc.

  Alliansen har gett oss arbetare en privatekonomisk frihet som socialdemokraterna inte vill att vi ska ha. De agerade aktivt som lönesänkare under 90-talet fram till deras fall 2006. De försökte i opposition motarbeta jobbskatteavdragen.

  Bert och S vill inte att de som arbetar ska ha ekonomisk frihet.

 5. Vad som inte redovisas är vilka företag som nyttjar FAS-3 och får gratis arbetskraft samtidigt som de får 5000 kr/ mån.

  FAS-3 är nämligen sekretessbelagt därmed så har regering lagt MUNKAVLE på arbetsgivarna som därmed inte behöver redovisa eller uppge om de har anställda där de varken behöver betala lön, utan i gengäld får 5000kr/ mån för att ta emot dessa.

  Den sysselsättningsökning som Alliansen främst Moderaterna skryter över har mycket som man aldrig omtalar om varför sysselsättningen ökat.

  1: Arbetskraftsinvandring är en grej. Företag har t.o.m filialer utomlands för att ”handplocka” rätt folk
  dessa är inte fackligt anslutna, har inga höga lönekrav. Kort sagt de dumpar löner, främst låglönerna.
  2: En annan är den skattelättnad man ger pensionärer om de fortsätter jobba, I.o.m det är högre skatt på pensionen än på lönen när du fortsätter jobba efter 65 blir skillnaden markant.
  Pensionärsorganisationerna är starkt kritisk till detta i.o.m de anser pension är uppskjuten lön.
  3. Ökad befolkning. Ju fler bi blir ju mer ökar sysselsättningen. Den ökande befolkningen ska ju ha mat, kläder, o.s.v det skapar att många av dessa får sysselsättning.
  4. Man öser ut bidrag till företag om de anställer. MAX är ett av de som är duktiga på att uttnytja bidrag. Förmodligen därför som VD-n gick ut med brev till de anställda.
  Man är livrädd förlora bidragen.
  http://bloggar.aftonbladet.se/oppengranskningbidragsjobben/2013/05/foretagen-som-satsar-pa-bidragsjobbare/

  Det man vill säga när det gäller sysselsättningsökningen från Alliansen sida.
  Är att det är Jobbskatteavdraget som skapat allt .
  Men så är det självklart inte. Jobbskatteavdraget har enligt utredningar inte kunna påvisa att det ger speciellt stor jobbeffekt. . Ser man då till vilken kostnad man slängt ut på Jobbskatteavdrag
  så är sysselsättningseffekten kort sagt skrämmande låg. Jobbskatteavdraget verkar kort sagt vara som att slänga välfärden i sjön.
  Det enda som ger effekt är att fler pensionärer jobbar lägre. I övrigt har jobbskatteavdraget möjligen gett fler arbetade timmar, D.v.s de som har jobb jobbar lite mer. Men i gengäld blir de som är arbetslösa längre arbetslösa och fler.

  Sysselsättnigen:
  Mesta sysselsättningsökningen beror självklart på befolkningsökningen.
  På det att 124000 sysselsätts genom stöd från arbetsförmedling det kostade 18 miljarder 2012
  I år lär man öka den summan för att fram till valet visa fina sysselsättningssiffror.

  Att arbetslösheten är hög bryr sig inte alliansen sig mycket om. En hög arbetslöshet dumpar löner
  och får arbetslösa att bete sig som hungriga vargar. I gengäld ger det utrymme att ge högre löner till redan högavlönade.

 6. Det kan ju vara på sin plats att kommentera både Max och FAS 3.
  Väljer att göra det i visform:
  Max hjärta Alliansen:

  och
  Ode till sysselsättningsfasen (fast tvärtom):

%d bloggare gillar detta: