Ingen ska behöva vara rädd för att vara politiskt aktiv


Demokratiminister Birgitta Ohlsson kommer att tillsätta en utredare för att granska hur domstolar dömer i fall med hot mot politiskt aktiva. Det finns gott om rapporter som visar att politiskt aktiva (på alla nivåer) utsätts för hot av olika slag. Som många säger är hot mot politiskt aktva ett hot mot demokratin.

Detta gör att människor tvekar inför att ta på sig politiska uppdrag och/eller lämnar det uppdrag man har. Att utsättas för hot kan innebära att människor undviker att säga sin mening eller undviker att delta i vissa sammanhang.

Det har under de senaste året diskuterats hur spåkbruket inom sociala media har förråats. Det verkar som om sådant man inte skulle säga till en person öga mot öga går bra när det skrivs på en skärm. Det har väl alltid förekommit att människor uttryckt hot och avsky i mörkret av anonymitet. Med framväxten av modern informationsteknik har denna möjlighet ökat.

Det är gott och väl att Birgitta Ohlsson tillsätter denna utredning. Hon hoppas att den ska bryta dödläget inom regeringen. Birgitta är nämligen förespråkare för att hot mot politiskt aktiva ska kunna bedömas hårdare.

Det är nog en nödvändig väg att gå om vi ska kunna behålla vår demokrati där människor genom sitt samhällsengagemang tar på sig offentliga uppdrag. Det är nog nödvändigt med en skärpt lagstiftning om vi ska kunna bibehålla den öppna demokrati vi faktiskt har. Det vore en högst olycklig utveckling om politiskt aktiva allt mer låser in sig bakom låsta och slutna rum.

Länkar: dn.se, SVT, Aftonbladet ledare, Ekot, SvD, SVT, dn.se

Fler som skrivit: Martin Moberg, Ola Möller

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 januari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Anders Nilsson

    SD:are måste tydligen kunna bevisa sin oskuld. Om inte, blir de skandaliserade
    i AB och Expressen.

    • Göran Johansson

      Tja, sådant har hänt andra politiker oxå. Men med tanke på järnrörsfilmen så kanske det inte behöver vara så mycket för att tidningar ska skriva.

%d bloggare gillar detta: