Kampen om verklighetsbilden


Socialdemokraterna i riksdagens finansutskott kräver att finansminister Anders Borg framträder inför utskottet för att meddela läget i statens finanser. Bakgrunden till kravet är rapporter om att regeringen eventuellt mörkat om läget om det finansiella läget.

Den politiska oppositionen vill förstås ge en bild av att sittande regering har misskött rikets finanser i sin iver att sänka skatter. Det är inget nytt för detta val.

Jag gillar inte den politik som den borgerliga regeringen har fört. Den har medverkat till att den långvariga arbetslösheten har ökat. Man har inte på ett grundläggande sätt kommit till rätta med att människor slagits ut från arbetsmarknaden. Den svenska skolan har uppenbara problem att hantera.

Det är sådant som den offentliga debatten borde handla om. Politik är i grunden en kamp om idéer och människosyn. Men det är klart att politik har ett inslag av taktik och vidtagande av tjuvnyp. Det är en konst som alla partier ägnar sig åt ibland. Det jag önskar är att detta blir en underordnad del av den valrörelse som har startat.

Riksdagens uppgift är att granska hur regeringen utför sitt arbete. De har förstås en skyldighet att ställa kritiska frågor vid behov. Om regeringen har ”glömt” att meddela omvärlden en vital förändring i nationalräkenskaperna förtjänar de ju kritik för det.

Men jag är inte så säker på att det är sådant som kan fälla regeringen.

Länkar: di.se, dn.se, di.se, Östran, dagens arena, dn.se, Arbetet, SvD

Fler som skrivit: Monica GreenMartin MobergRoger Jönsson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

 1. Göran skriver:
  ”Politik är i grunden en kamp om idéer och människosyn. Men det är klart att politik har ett inslag av taktik och vidtagande av tjuvnyp. Det är en konst som alla partier ägnar sig åt ibland. Det jag önskar är att detta blir en underordnad del av den valrörelse som har startat.”

  Välformulerat som sa det mesta.

 2. Politiskt taskspel utan mening.

  Sveriges väljare bör vid det här laget veta att alliansen klarat av Sveriges ekonomi genom tidernas värsta globala härdsmälta med berömd godkänt.

  Detta borde socialdemokraterna bara sluta tjafsa om som en liten avundsjuk barnunge och istället erkänna fakta samt istället visa hur man kan bibehålla en så bra stabil ekonomisk politik de kommande åren och nå ännu bättre resultat …

  Hur ska man i en S+Mp regering med stöd av V lägga grunden för att få behälla MVG netyget ?

  Det är vad vi väljare vill veta

 3. Klarat av? Det är ju bara hypad retorik utan substans du skriver.

  Man har lånat till skattesänkningar och kommer likt man alltid gjort tidigare lämna över med ett stort budgetunderskott. Så skedde efter tiden 76-82 liksom 91-94 när borgarna var i makt.
  På det ett samhälle i förfall där skola, vård, omsorg, infrastruktur drabbats och där pensionärer, sjuka, arbetslösa, förtrycks ekonomiskt.

  Det som var Borgarnas huvudargument för att erhålla makten, nämligen att i princip utrota arbetslösheten har blivit precis tvärtom den har ökat. Tyvärr är det så illa så det även var en medveten taktik . Kort sagt massor väljer lurades inte minst unga.

  EX på det är jobbgarantin där unga istället för en garanti om jobb sattes i arbetsförmedling för att söka jobb. Kort sagt ett cyniskt sätt lura unga väljare.

  Istället har man siktat in sig på ökad sysselsättning för att dölja arbetslösheten och lagt grunden för en nonchalant inställning till arbetslösa sjuka. Istället för att stödja och skapa en politik för att sänka arbetslösheten har man motarbetat densamma genom en fördelaktig lagstiftning för arbetsgivarna att hämta sin arbetskraft från andra länder. Samtidigt har man istället för att rehabilitera och bota sjuka, skickat dessa till arbetsförmedling som medfört lidande och utförsäkringar.

  På detta har man bidragit till att göra sjuka, arbetslösa, fattiga eller fattigare enbart för att en välbeställd grupp skulle få tusentals kronor mer i plånboken trots att dessa varken krävt detta eller varit i behov av detta.

  Detta citat: kan man läsa i ”Den svarta boken ” som utkom från Tidens förlag -82
  undertecknat av den tidens ledande socialdemokrater.
  ”Vi ( Socialdemokrater ) anklagar de borgerliga partierna för en orättvis politik som gynnat ett fåtal på flertalets bekostnad.”

  Det citatet är lika aktuellt idag som det var då. Det är t.o.m än mer aktuellt.
  i.o.m klyftorna i dagens Sverige aldrig i modern tid varit större.

%d bloggare gillar detta: