Kollektivavtal ska följas


Igår röstade Europaparlamentet om nya upphandlingsregler för länderna i EU. Utgången blev en framgång för fackligt intressanta krav när offentlig upphandling ska genomföras.

Beslutet innebär bland annat att det blir obligatoriskt att ställa sociala krav och miljökrav vid upphandlingar (kollektivavtal nämns som en källa för sådana krav). Det blir vidare möjligt att ställa krav på sysselsättningsfrämjande åtgärder och olika typer av märkningar vid offentliga upphandlingar.

Beslutet innebär regler för underleverantörer och striktare bestämmelser angående ”onormalt låga anbud” som ska motverka social dumpning och säkerställa att arbetstagares rättigheter respekteras.

Parlamentets beslut har väckt delade känslor i Sverige. Det finns företrädare som är nöjda med beslutet och andra som är mindre entusiastiska inför framtidens upphandlingar.

Jag är glad över det beslut som fattats i Europaparlamentet. Beslutet innebär att samma regelverk ska gälla inom samtliga EU-länder. Medlemsländerna har två år på sig att implementera beslutet i sina nationella lagstiftningar. Gårdagens beslut visar hur viktigt det är att delta i utformandet av en för EU gemensam politik. Det går att påverka lagstiftningen i en för arbetstagarna positiv riktning.

Länkar: Arbetet, fackligt.eu, Europaportalen, Lag&Avtal, Publikt, Transportarbetaren, TCO-tidningen, dagens arena

Fler som skrivit: Oskar Taxén, Hanna Wallinder

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 januari, 2014, in EU, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Jag ser det helt klart ett steg på rätt väg då det gäller rättvisa för mänskliga rättigheter.
  Men självklart lär Moderater och Svenskt Näringsliv surna till.

 2. Ser att försäkringar är inte nåt som Alliansen gillar socialförsäkringarna monteras ner dag för dag. Idag så åkte Byggfelsförsäkringen.
  Undrar när villaförsäkring och Bilförsäkringar blir onödiga.
  Kanske olycksfallsförsäkringar ryker före.

  Allt för att folk ska få mer i plånboken.

  • ”Ser att försäkringar är inte nåt som Alliansen gillar socialförsäkringarna monteras ner dag för dag. Idag så åkte Byggfelsförsäkringen.”

   Dina bristfälliga kunskaper om den omdebatterade byggfelsförsäkringen är noterad.
   Hur f*n kan du sakna den ? Det var en påtvingad avgift till en försäkring som det i princip var omöjligt att få ersättning från, pengarna gick till penningstinna företag i branschen.

   Din okunskap är ju total.

%d bloggare gillar detta: