Sänkt pensionsålder


I en undersökning som AMF låtit opinionsinstitutet Novus genomföra framkommer att industriarbetare inte anser sig ha möjlighet att arbeta efter 65 års ålder. Orsaken är att man av hälsoskäl inte anser sig kunna arbeta längre än så.

Undersökningen speglar den klasskillnad som finns bland de som vill arbeta längre och de som av hälsoskäl inte kan det. LO:s medlemsförbund hyser de flesta av de som inte klarar av att arbeta längre för att förbättra sitt pensionsutfall. I artikeln som Dagens Arbete anges att den genomsnittliga pensionsåldern är 62 år inom IF Metall.

IF Metall har i den senaste avtalsrörelsen nått överenskommelse om deltidspension. Det innebär en möjlighet för anställda att ansöka om att gå i delpension från och med den dag man fyller 60 år. I överenskommelsen ingår att arbetsgivarna avsätter premier till individuella delpensionskonton.

Det kommer förstås att ta ett antal år att bygga upp ett tillräckligt kapital för att göra delpension till en reell möjlighet för fler. Men, inriktningen är ändå riktig. Syftet med delpensionslösningen är ju att möjliggöra för fler personer att arbeta längre och därmed förbättra nivån på sin pension.

Nu gäller det bara att övertyga statsmakterna att inte försvåra för arbetsmarknadens parter att ingå sådana överenskommelser. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har ju ganska tydligt markerat sin vilja att beivra avtal om tjänstepension innebärande pensionering i allt för tidig ålder.

Långsiktigt gäller att arbeta för ett ett arbetsliv där fler orkar ända fram med hälsan i behåll. Idag ser inte verkligheten ut så. Då måste man från statens sida vara beredd att acceptera sådana lösningar som IF Metall har åstadkommit för sina medlemmar.

Länkar: da.se, da.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 januari, 2014, in Fackliga frågor, Pension and tagged , , , . Bookmark the permalink. 11 kommentarer.

 1. Sänkt pensionsålder, minskad arbetskraftsinvandring , skulle sänka arbetslösheten.
  med bättre socialförsäkringar skulle även lågavlönade få bättre löner, Det skulle ge mer i plånboken för en sjuksköterska t.ex.

  Man skulle inte som alliansen vill, få full sysselsättning, istället skulle folk få riktiga arbeten istället för sättas i FAS-3 där risken att dränka sin sorg genom att vara på fyllan för att stå ut med låg lön och sysslolöshet.

  Full sysselsättning ska definitivt inte vara nåt mål. Låt Bildt som ofta ses med ett vinglas i handen få syssla med det istället.

  En socialdemokrat vill ha folk i arbete för löner som går leva på och skatter som går till vår välfärd inklusive socialförsäkringar.
  Där vi idkar skattemoral som går till vårt gemensamma
  Där arbetslöshet bekämpas istället för som moderater vill öka sysselsättning och strunta i arbetslöshet.

  En sysselsättning som är uppbyggd på arbetskraftsinvandring, högre pensionsålder,
  men där effekten blir en arbetslöshet som stiger.

  Nä låt Alliansarna vara fulla av sysselsättning de behöver sig ett järn så lätta på foten som de blivit.

  • Minskad arbetslöshetsinvandring skulle nog ha bättre effekt Bert …

   Bättre socialförsäkringar ger inte lågavlönade bättre lön, tvärtom ökar det de lågavlönades avgifter till systemet.

   FAS3 och plusjobb är värdelöst, tvångsförtidspensionering på randen till människofientligt.

 2. ”Bättre socialförsäkringar ger inte lågavlönade bättre lön, tvärtom ökar det de lågavlönades avgifter till systemet.” skriver Disenfeldt.

  Självklart leder bättre socialförsäkring till bättre löner. Sånt borde du väl veta Disenfeldt.
  EX: En god a-kassa ger självklart bättre lön för lågavlönade.-
  Det behöver man inte vara nån Einsten för att förstå.

 3. Bättre a-kassa kostar inte mer för de som arbetar, Det är en prioriteringssak.
  Det är som om du köper en Bil, sedan väljer du vilken försäkring du vill ha.
  helförsäkring, halvförsäkring eller enbart en trafikförsäkring.
  Med det sistnämda så får du ungefär samma försäkring som dagens sociala försäkring är.
  De flesta har minst en halvförsäkring på sin bil. Men övervägande torde ha en helförsäkring.

  För de med höga inkomster och fallskärmar, bonusar och gudar vet vad,
  är jobbskatteavdrag en stöld från arbetarklassen som inte har dessa förmåner.
  De får dels sina fallskärmar o.s.v men även Jobbskatteavdrag taget från arbetarklassens
  sociala skydd. Medan arbetarklassen får försämrade sociala skydd så tar man inte en krona från dessa fallskärmar, bonusar o.s.v

  Så vanliga arbetstagare inte bara ger en väletablerad grupp av sina via överenskommelse med arbetsgivaren avlagda pengar till socialt skydd. Utan man påverkar även lönebildningen neråt. När a-kassan försämras och arbetslösheten är hög tvingas dessa ta jobb till lägre löner. Kort sagt lönebildningen får en spiral riktad neråt.

  Effekten av jobbskatteavdraget i.o.m det betalas av de sociala skydden har faktiskt inte mängder av arbetstagare koll på.

  Bättre a-kassa kostar inte mer det är precis tvärtom. eller sociala skydd kostar inget mer, utan det är en del av lönen som läggs som socialt skydd. Istället bidrar sociala skydd till bättre lönebildning. Så att arbetstagarna gick med på ett jobbskatteavdrag är i sin helhet en ren förlustaffär.

  Jobbskatteavdrag betyder att du ger bort en del av din lön i försämrad lönebildning plus att du av din lön ger till de som redan har sociala skydd.

  Så jobbskatteavdrag är en dålig affär för vanliga arbetstagare utan fallskärmar bonusar o.s.v och för låglönegrupper är det faktiskt en ren förlust.
  De får så dåliga sociala skydd så det ger inte skydd till deras vardagliga kostnader för så självklara saker som bostadskostnad , mat . om de blir arbetslösa eller sjuka.

  Kort sagt det är som att krocka med en oförsäkrad bil.

  Vad som dessutom är fruktansvärt är undanhållandet av bostadsbyggandet.
  Detta innebär att hela jobbskatteavdraget har för främst unga och de som jagat jobb hamnat i bankernas fickor och därmed satt arbetstagarna på ”pottkanten”.

  Detta är det mest råa som Borgarna genomfört i.o.m det därmed inte går riva upp jobbskatteavdraget, Det skulle innebära att arbetstagarna står i en enorm skuld till bankerna som i princip äger de bostäder mängder folk under Alliansregering lånat pengar till.

  Kort sagt en mycket allvarlig situation .
  Man kan säga Arbetstagarna har sålt smöret och tappat pengarna.
  kommer på detta en bostadsbubbla då är Sverige väldigt risigt till.
  Det skulle innebära depression och arbetslösheten skulle öka samtidigt som mängder folk skulle stå utan socialt skydd.

  Alliansregimen har verkligen satt Svenska folket i en enorm känslig ekonomiskt situation.
  Bolåneskulden är 1800 miljarder d.v.s mer än vad hela den Svenska Offentliga sektorn kostar.Kort sagt det är bankerna som styr i Sverige genom den politik Alliansen genomfört.

  Jag förstår kort sagt inte hur folket ska kunna återta makten.

  • Bert Ingensten : Bättre A-kassa ger bättre ersättning till arbetslösa. Däremot kostar det mer för de som arbetar inklusive de lågavlönade…

   I din dröm behöver ingen betala tydligen, det är bara att bränna på med utgifter …

   Socialisten Bert skriver ”jobbskatteavdrag en stöld från arbetarklassen som inte har dessa förmåner”

   Nu är det faktiskt just de som arbetar som drar nytta av skattesänkningen ifråga. En genomsnittlig heltidsarbetande får behålla ca 2200:- mer i plånboken VARJE MÅNAD.
   Att arbetare får lägre skatt och får behålla mer av sin lön är enligt socialisten STÖLD !
   Det innebär att 100% av allt som en arbetare tjänar tillhör staten och varje krona han / hon får behålla är att betrakta som stöld …

   Vilken lysande logik socialisten Bert !

   Bättre A-kassa kostar givetvis mer för löntagaren , denne måste då få lägre lön efter skatt i fickan, förstår du inte det ? Du vill ju avskaffa jobbskatteavdraget och tvinga den vanlige arbetaren att betala ca 2200:- mer i skatt varje månad, en återgång till hur det var under socialdemokratisk regim.

   Vad gäller lån …

   Tack vare alliansen och jobbskatteavdragen (som socialdemokraterna varit helt emot) så får nu en genomsnittlig heltidsarbetande ca 2200:- mer i plånboken varje månad.

   Det innebär att för ett par (gifta/sambo) så talar vi om totalt 50000:- mer om året.
   Paret skulle då kunna välja att lägga detta i spargrisen. Efter 10 år har man då sparat ca 500 000:- vilket utgör en rejäl portion att langa in som insats i en lägenhet etc.

   Alliansen har gett oss arbetare en privatekonomisk frihet som socialdemokraterna inte vill att vi ska ha. De agerade aktivt som lönesänkare under 90-talet fram till deras fall 2006. De försökte i opposition motarbeta jobbskatteavdragen.

 4. Du måste lära dig citera rätt Disenfeldt:
  finns säkert om det på nätet.

  Du gav citatet: ”Socialisten Bert skriver ”jobbskatteavdrag en stöld från arbetarklassen som inte har dessa förmåner””

  Det rätta ska vara.

  ”För de med höga inkomster och fallskärmar, bonusar och gudar vet vad,
  är jobbskatteavdrag en stöld från arbetarklassen som inte har dessa förmåner.
  De får dels sina fallskärmar o.s.v men även Jobbskatteavdrag taget från arbetarklassens
  sociala skydd. Medan arbetarklassen får försämrade sociala skydd så tar man inte en krona från dessa fallskärmar, bonusar o.s.v”

  Utifrån detta kan du sedan ge en åsikt. Sedan beror det ju på om du förstår texten.
  Lycka till!

 5. svar till Jonny Disenfeldt | 16 januari, 2014 kl. 21:59

  Du förstår inte hur det förhåller sig. de vanliga arbetstagarna själ inte när de får sina jobbskatteavdrag. För dessa är det ett nollsummerspel.
  De får mer i plånboken men i gengäld så är de inte väl skyddade om de blir sjuka eller arbetslösa.

  Det är de som har fallskärmar, bonusar dessa stjäl från vanliga arbetares sociala skydd.
  De har redan ett socialt skydd genom sina fallskärmar , bonusar eller vad det nu månde vara.
  De har inte fått sina sociala skydd försämrade minsta lilla men får mer i plånboken från vanliga arbetares sociala skydd.

  Förstår du nu då?

  • Jag förstår men inte du.

   Det är inget nollsummespel. Nyss var det ju stöld… hur ska du ha det.

   Nu är det faktiskt just de som arbetar som drar nytta av skattesänkningen ifråga. En genomsnittlig heltidsarbetande får behålla ca 2200:- mer i plånboken VARJE MÅNAD.
   Att arbetare får lägre skatt och får behålla mer av sin lön är enligt dig STÖLD !

   Maximalt avdrag på skatt för jobbskatteavdraget inträffar ungefär på den pubkt där den genomsnittlige heltidsarbetande ligger. Heter man Wallenberg och pumpar ut 5 miljoner i månade i lön så får man inte mer jobbskatteavdrag än Svensson med 30 000 i månaden.

   Förstår du nu ?

   PS : Har du läst in dig på byggfelsförsäkringen än, den som du försvarade och ville behålla…

   https://guuran.wordpress.com/2014/01/16/kollektivavtal-ska-foljas/

 6. Hypad fortfarande, Nää Disenfeldt du förstod inte.
  Därmed kan jag inte hjälpa dig mer.

%d bloggare gillar detta: