Om ett nytt lärlingssystem


Hösten 2010 tecknades ett yrkesintroduktionsavtal mellan IF Metall och Teknikföretagen. Avtalet tillkom på IF Metalls initiativ som ett svar på den då pågående politiska diskussionen om att införa en ny anställningsform – lärlingsanställning – i lagen om anställningsskydd.

Avtalet om yrkesintroduktion syftade till att möjliggöra för ungdomar utan relevant utbildning skulle introduceras till arbete inom industrin. Genom avtalet kan ungdomar ges chansen till arbete inom industrin genom en kombination av praktiskt arbete och teoretisk utbildning.

Parternas avtal fångade intresset hos den borgerliga regeringen. I ett utspel i Visby meddelade statsministern att han ville genomföra en reform för YA-jobb genom trepartssamtal mellan staten, Svenskt Näringsliv och LO.

Trots att Svenskt Näringsliv drog sig ur samtalen valde regeringen att genomföra sin reform. På onsdag är YA-arbeten en del av statens arbetsmarknadspolitik. Regeringen hoppas att på sikt reformen ska generera en 30.000 arbetstillfällen. Om än jag anser att denna reform är bättre än det mesta som regeringen genomfört förhåller jag mig försiktig till denna förhoppning.

Men det är en klar fördel att denna arbetsmarknadspolitiska reform förutsätter samverkan mellan arbetsgivare och de fackliga organisationerna. Yrkesintroduktionen förutsätter ett reellt behov i aktuellt företag och innebär en anpassad utbildning för det kommande arbetet.

På det sättet borde reformen om YA-jobb fungera bättre än konstgjorda behov byggda på rabatterade sociala avgifter och halverad restaurangmoms. Två reformer vars eventuella resultat är högst ifrågasatta.

Länkar: SvD, SVT

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 januari, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om ett nytt lärlingssystem.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: